Toto je propagandistický film bielej kresťanskej Európy, zaznelo. Neuveríte, čo si vypočulo maďarské mesto v súťaži EÚ

    0
    Starosta Stoličného Belehradu András Cser-Palkovics (v strede) na miestnom námestí, ktoré sa objavuje aj vo promo-videu (Autor: www.szekesfehervar.hu)

    Mesto Stoličný Belehrad, ktoré súťažilo o nomináciu s ostatnými maďarskými mestami, poslalo do súťaže krátke promovideo, ktoré ukazuje, prečo by práve ono malo byť vybrané do ďalšieho kola. Video však v posudzujúcej komisii narazilo na odpor a mesto sa tak do užšieho výberu nedostalo, čím stratilo možnosť stať sa v roku 2023 Hlavným mestom kultúry EÚ.

    Podľa starostu Stoličného Belehradu Andrása Cser-Palkovicsa komisia, ktorá video posudzovala, ho zamietla, pretože bolo vyhodnotené ako “propagandistický film bielej kresťanskej Európy”. Starosta upozornil, že ich video malo byť odmietnuté z dôvodu, že jeden z členov komisie, pôvodom Belgičan, mal označiť video za propaganditické, lebo všetci na ňom sú „bieli, šťastní a tancujú na uliciach“. Problémom pre tohto porotcu malo byť aj to, že identita videa je údajne založená na gréckej, rímskej a kresťansko-židovskej kultúre.

    Palkovics je presvedčený, že ide zo strany komisie iba o politické a ideologické obviňovanie. „Len preto, že sme hrdí na naše kultúrne hodnoty. Kríž je nielen náboženskou, ale aj kultúrnou hodnotou a dáva jej rozmanitosť, ktorá nás robí hrdými na Európu,” dodal nespokojný starosta a zdôraznil: „Milujeme naše mesto so svojimi chrámami a krížmi. Milujeme bezpečnosť, pokoj a to, že ľudia môžu demokraticky vyznávať svoje vlastné hodnoty.“

    Odmietanie niečoho za to, že je “príliš biele”, odzrkadľuje podľa maďarského premiéra Viktora Orbána súčasné dianie v západnom svete s cieľom podporiť “rozmanitosť”. Orbán zároveň len nedávno vyzval na boj s obhajcami masovej migrácie a globalizmu, za ktoré viní miliardára Georga Sorosa.

    Iniciatíva Európske hlavné mesto kultúry, ktorá sa začala v roku 1985, je prezentovaná ako propagácia rozmanitosti Európy tým, že vyzdvihuje rôzne mestá na celom kontinente v snahe podporiť európsku identitu.

    Video, ktoré Stoličný Belehrad poslal do súťaže:

    - Reklama -