Tajani: Európska únia nemôže akceptovať, že bude zabitý novinár za svoju prácu

    0
    Antonio Tajani (Autor: TASR)
    Reportéri bez hraníc pripomenuli, že ide už o druhú vraždu novinára v krajinách Európskej únie za uplynulých päť mesiacov. “V krajine Európskej únie bol opäť zavraždený investigatívny novinár,” uviedla Pauline Adesová-Mévelová šéfka RSF pre EÚ a Balkán.
     
    Organizácia zároveň vyzvala úrady, aby prípad dôkladne prešetrili a “určili presné okolnosti smrti Jána Kuciaka a vzniesli svetlo do tohto prípadu, to aj v súvislosti s vyhrážkami, ktoré novinár Ján Kuciak v uplynulých mesiacoch dostal”.
     
    Reportéri bez hraníc pripomenuli, že ide o piatu vraždu novinára zabitého v krajinách EÚ v uplynulých desiatich rokoch. Investigatívna novinárka a blogerka Daphné Caruanaová Galiziaová bola 16. októbra 2017 zavraždená na Malte. Šéf aténskeho súkromného rádia Thema 98.9 FM Sokratis Giolias bol v roku 2010 zastrelený automatickou zbraňou pred svojím domom. Editor chorvátskych novín Ivo Pukanič bol zabitý bombou umiestnenou vedľa jeho auta v roku 2008.
     
    RSF pripomenuli aj masaker novinárov satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži 7. januára 2015.
     
    Slovensko sa aktuálne nachádza na 17. mieste v 180-miestnom svetovom indexe slobody tlače. Oproti roku 2016 sa posunulo o päť priečok nižšie.
     
    Vedenie územného združenia Syndikátu novinárov ČR pre Prahu a Stredočeský kraj vyjadrilo v pondelok úprimnú sústrasť všetkým pozostalým i kolegom chladnokrvne zavraždených Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. “Tento zločin nesmie zostať nepotrestaný,” uviedlo združenie na Twitteri.
     
    O smrti slovenského novinára s partnerkou, ktorá mala podľa polície pravdepodobne súvis s výkonom jeho pracovnej činnosti, informovali české médiá, tlačové agentúry DPA, AP a Reuters i svetové denníky, ako napríklad Washington Post, Blick, Bild či magazín Focus.
     
    Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v reakcii na zabitie slovenského novinára Jána Kuciaka na Twitteri napísal: “Európska únia nemôže akceptovať, že bude zabitý novinár za svoju prácu.” Slovenské úrady vyzval, aby spustili vyšetrovanie tohto prípadu. “Európsky parlament si nevydýchne, kým nezavládne spravodlivosť,” dodal Tajani.
     
    - Reklama -