Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov je vraždou Jána Kuciaka mimoriadne znepokojená

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

     “Tento zločin sa udial na pozadí investigatívnej činnosti pri odhaľovaní trestnej činnosti osôb napojených nielen na podsvetie, ale aj politické špičky tejto krajiny. AEJ, slovenská sekcia, vyzýva policajné orgány SR, aby túto vraždu dôkladne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd,“ skonštatovali v stanovisku.

    Za vraždou vidia útok proti základným princípom právneho, demokratického štátu, proti slobode slova a tlače, jedného z ústavných práv občanov Slovenskej republiky.

    Slovenská asociácia novinárov (SAN) vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým v prípade vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. “Vraždu je nevyhnutné čo najskôr vyšetriť a páchateľov potrestať najvyššou možnou sadzbou. Smutná tragická udalosť je historicky prvou na Slovensku. V tejto súvislosti je nevyhnutné sa zamyslieť, či práca novinára v prospech spoločnosti má aj primeranú ochranu,” uviedol predseda SAN Štefan Dlugolinský.

    Slovenský syndikát novinárov (SSN) prijal informáciu týkajúcu sa vraždy novinára Kuciaka a jeho družky s veľkou ľútosťou. „Tento barbarský čin je snahou nielen o zastavenie novinárskych aktivít Jána Kuciaka, je aj bezprecedentným útokom na nezávislú žurnalistiku v našej krajine,“ píše sa v stanovisku novinárskej organizácie.

    SSN apeluje na orgány činné v trestnom konaní, no aj nezávislé médiá a novinárov, aby sa udalosťami nenechali zastrašiť a pokračovali vo svojej práci. Len tak je podľa organizácie možné vyslať jasné posolstvo smerom k tým, ktorí tento ohavný čin spáchali. „Nemôžeme byť zatlačení do kúta a nechať zvíťaziť teror a násilie,“ zvýraznila.

    Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar ešte v pondelok dopoludnia informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

    - Reklama -