Rakúsky vicekancelár protestoval proti lžiam moderátora. Šéf televízie začal rozosielať žaloby

    0
    Predseda pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz Christian Strache (Autor: SITA)

    Trinásteho februára sa Strache na Facebooku ohradil proti moderátorovi Arminovi Wolfovi, ktorý je už viac ako pätnásť rokov hlavnou tvárou vysoko sledovaného programu ZIB 2 (Zeit im Bild – večerné komentované spravodajstvo rakúskej verejnoprávnej televízie, pozn. red.). Strache ho obvinil zo „lží“. Konkrétne mal na mysli diel relácie, v ktorom sa hovorilo o prípadnom referende proti vládnym zámerom zmierniť protifajčiarsky zákon. FPÖ podmieňovala zmiernenie zákona svojím vstupom do vlády.

    Verejnoprávna televízia nenechala kritické poznámky vicekancelára na adresu svojho moderátora bez odpovede a v pondelok riaditeľ ORF Alexander Wrabetz oznámil, že budú proti Strachemu podniknuté právne kroky. „Svojimi výrokmi o lžiach a korupcii nepoškodil dobré meno a povesť jedného moderátora, ale všetkých viac ako osemsto novinárov, ktorí pre ORF pracujú,“ zdôvodnil riaditeľ verejnoprávnej televízie podanie žaloby na Stracheho.

    Súdiť sa hodlá ORF nielen so Strachem, ale aj s Facebookom. A to preto, že jeho „regulátori“ až doteraz odmietajú inkriminovaný príspevok šéfa FPÖ zmazať. Wrabetz tvrdí, že vicekancelárove slová sú jedným z mnohých útokov, ktoré smerujú proti verejnoprávnej televízii. „Snaha zdiskreditovať ORF je očividná a proti tomu sa musíme ohradiť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami.“

    Vicekancelár Strache vo Wolfovej relácii minulý rok:

    Riaditeľ verejnoprávnej televízie tiež odmietol, že by sa Wolf dopustil v reportáži o spomínanej petícii akéhokoľvek profesijného prechmatu. „O nesúhlase mnohých Rakúšanov so zmiernením protifajčiarskeho zákona sme informovali v úplne rovnakom duchu ako väčšina tlačených aj on-line médií. Teda s pomocou faktov. Považujem za absurdné, keď sa druhý najvyšší predstaviteľ vlády takým spôsobom pustí nielen do verejnoprávnej televízie, ale aj do priaznivcov referenda,“ hnevá sa Wrabetz.

    - Reklama -