Sme tu, aby sme ukázali, že Slovensko patrí nám a nie mafii. Pietny pochod za zavraždeného novinára a jeho družku sa skončil pred úradom vlády

    0
    Pietny pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu (Autor: ReproFoto: Facebook)
    Na udalosti, ktorá na sociálnej sieti Facebook zaujala vyše 18-tisíc ľudí, prisľúbilo účasť vyše dva a pol tisíca ľudí. Koľko ich nakoniec prišlo, nebolo zo zverejnených záberov a fotografií zrejmé, ale zdá sa, že účasť bola niekoľko tisíc ľudí. 
     
    Matovič k facebookovej udalosti napísal, že ide o pochod za Janka Kuciaka a Martinu Kušnírovú. „Dvoch mladých ľudí, ktorí zomreli len preto, lebo Janko robil prácu, ktorú nerobila a mala robiť Kaliňákova a Gašparova polícia,“ napísal líder hnutia OĽaNO na sociálnej sieti. Dodal však, že išlo aj o pochod za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. 
     
    Pietna spomienka sa začala sériou smútočných skladieb a potom už prišli na rad rečníci. Ako prvý sa ujal slova Igor Matovič, ktorý sa ospravedlnil za meškanie a za to, že ľudia museli pár minút čakať v mraze. „Omnoho väčší mráz tu však zasiali ľudia, ktorí pustili mafiu na úrad vlády,“ povedal Matovič v úvode. 
     
    Opozičný poslanec dodal, že tento protest je úplne iný ako tie, ktoré organizoval v minulosti a používal pritom hlasnú hudbu, megafóny a hlasné prejavy na tribúnach. 
     
    „Tento protest však bude úplne iný, mrazivo tichý. Tichý z úcty k dvom mladým ľuďom, ktorí snívali o šťastnom živote. Títo nevinní mladí ľudia zomreli, lebo mnohí boli ticho. Ján Kuciak nemlčal. Mal odvahu a nahlas hovoril o mocných tohto štátu, a práve preto ho umlčali a chcú umlčať aj nás. Aj politikov, aj novinárov, aj vás. Chcú, aby sme len poslušne mlčali a volili a mlčali a volili a mlčali a volili, lebo vraj Slovensko už patrí im, mafii, ale prerátali sa,“ povedal Matovič.
     
    Poprava Jána Kuciaka a jeho družky otvorila podľa opozičného lídra ľuďom oči tak, že sa už nedajú zavrieť. Matovič sa vyjadril, že vražda investigatívneho novinára nás postavila na historickú križovatku a pred zásadné rozhodnutie. „Či prenecháme našu krajinu mafii alebo po vzore Jána Kuciaka ukážeme odvahu aj my všetci slušní ľudia v tejto krajine, zomkneme sa a nedopustíme, aby nám vládla mafia a zastrašovala nás,“ povedal poslanec a dodal, že ľudia prišli na námestie, aby vyjadrili podporu novinárom. 
     
    „Sme tu, aby sme ukázali, že Slovensko patrí nám a nie mafii,“ povedal v emotívnom príhovore Matovič. 
     
    Líder hnutia OĽaNO nebol jediným opozičným predstaviteľom, ktorý sa postavil na provizórne pódium na Námestí SNP v Bratislave. Nechýbali ani zástupcovia ostatných opozičných subjektov s výnimkou ĽSNS, ale nikto z nich už po Matovičovi neprehovoril. Organizátor pietneho pochodu odovzdal slovo Anne Remiášovej, matke expolicajta Róberta Remiáša, ktorý prišiel o život v 90. rokoch. Bol kolegom Oskara Fegyveresa, ktorý bol korunným svedkom v prípade únosu prezidentovho syna Michala Kováča do Rakúska. Remiáša zavraždili výbušninou umiestnenou v aute a jeho smrť zostala neobjasnená.
     
    Anna Remiášová vzdala roztraseným hlasom hold obetiam vraždy a vyzvala zodpovedných, nech nedopustia, aby zomierali ďalšie deti. „Pokým bude tento národ spať, naše deti budú zomierať,“ varovala matka Róberta Remiáša, ktorý bol obeťou dodnes nevyšetrenej mafiánskej vraždy v roku 1996. 
     
    Po slovách Anny Remiášovej poprosil Igor Matovič účastníkov pochodu, aby zachovali pokoj a presunuli sa na Námestie slobody pred úrad vlády. Tam sa celý pietny pochod za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú skončil.
     
    - Reklama -