Fico vo večernom protiútoku: Opozícia chce cez prípad vraždy získať moc, inak toho nie je schopná. A potom prišiel Gašpar s novými šokujúcimi informáciami

    0
    Podľa Fica bol Gašpar "veľmi dobrým prezidentom Policajného zboru s dobrými výsledkami". Foto: TASR
    Fico začal stručný brífing útokom na opozíciu, ktorá zorganizovala spomienkový pietny pochod hlavným mestom. „Smrť mladých ľudí sa stala obyčajným politickým nástrojom v rukách opozície,“ uviedol predseda vlády. Premiér dodal, že opozícia nie je schopná vyhrať voľby a vraj preto zneužíva emócie ľudí a pochopiteľné pohnutie novinárskej obce. 
     
    „Od roku 2006 žiadne voľby nevyhrali. Teraz už opozícia vraha našla. Nepotrebujú žiadne dôkazy. Sú vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami. Ich jediný cieľ je kriminalizácia Smeru-SD a koalície. Je mi veľmi smutno, že do roly ochrancov novinárov sa stavia človek, ktorý ich nechal nelegálne odpočúvať, o ekonomickej trestnej činnosti káže usvedčený daňový podvodník, o prepojení na mafiu hovorí skutočný mafián a na zodpovednosť a zákonnosť vyzýva užívateľ drog,“ povedal Fico s tým, že výsledkom tohto štýlu politiky nebude nič iné, len destabilizácia spoločnosti a rozklad štátnosti.
     
    Fico ubezpečil, že jeho samotného a jeho vládu na rozdiel od opozície zaujíma objasnenie trestného činu vraždy. „Ubezpečujem domácu verejnosť aj zahraničie, že príslušné orgány pre to robia maximum. Usvedčenie páchateľov je dôležité nielen pre rodiny obetí, ale aj pre krajinu. Teda pýtam sa, v koho prospech sú aktivity vlády a v koho prospech kroky opozície?“ uzavrel premiér.
     
    Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, ktorý mal tlačovú konferenciu tesne po Ficovi, novinárom povedal, že sa po dohode s vyšetrovateľom prípadu rozhodol informovať médiá o priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka aj o prípade, ktorý s ňou môže súvisieť. 
     
    V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vypátrala polícia podľa Gašpara dve osoby, ktoré sa v piatok (23. 2.) dohadovali, že si majú zobrať zbrane a ísť do obce Veľká Mača. Práve piatok je podľa doterajších informácií pravdepodobným dňom vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. 

    Drogy a zbrane 

    Gašpar uviedol, že relevantné informácie o dvoch osobách, ktoré sa mali dohadovať na tom, že pôjdu so zbraňami do Veľkej Mače, zaistila polícia pri dokumentovaní inej trestnej činnosti. Ide o osoby, ktoré sú podľa policajného prezidenta podozrivé z drogových deliktov. Polícia v súvislosti s týmto prípadom zadržala pri domových prehliadkach 160 gramov pervitínu, náboje, krátku strelnú zbraň a chladné zbrane. Jedna osoba čelí obvineniam z prechovávania drog a bol spracovaný návrh na väzbu.
     
    Na osobu, na ktorú sa teraz zameralo vyšetrovanie, upozornil majiteľ jedného z pozemkov vo Veľkej Mači, cez ktoré utekala a potom nasadla do pristaveného auta.   
     
    Policajný prezident uviedol, že vyšetrovatelia zisťujú obsah piatkovej konverzácie, v ktorej si mali dve osoby dohodnúť uvedené stretnutie so zbraňami vo Veľkej Mači, kde bol zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak so svojou partnerkou Martinou Kušnírovou.
     
    „Zabíjala jedna zbraň,“ informoval policajný prezident s tým, že vražedná zbraň nie je stále zaistená. Tá, ktorá bola zadržaná v prípade drogových dílerov, je zatiaľ na expertíze a nie je jasné, či ide o zbraň, ktorou bol zastrelený Kuciak a jeho družka. 
     
    Tibor Gašpar čelil aj otázke, či bude z prípadu vraždy vyvodená zodpovednosť na okresnej úrovni alebo či neplánuje sám odísť z funkcie policajného prezidenta. Gašpar chce podľa vlastných slov počkať na zistenia, či funkcionári PZ SR pochybili, a až potom vyvodiť zodpovednosť. „Ja sa o svojom odstúpení rozhodnem včas a dám vám vedieť,“ povedal na záver novinárom. 
     
    O tom, kto bol v prípade vraždy vypočutý, šéf slovenskej polície informovať nemohol vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Nie je preto jasné, či sa pred vyšetrovateľov postavil aj podnikateľ Antonino Vadala, ktorý mal firmu so štátnou radkyňou Máriou Troškovou, pričom Kuciak vo svojom poslednom nedokončenom článku odhalil jeho napojenie na taliansku mafiu aj vysoké politické kruhy na Slovensku. Zavraždený novinár spísal aj mená ďalších ľudí zapletených do podozrivých finančných transakcií vedúcich k talianskemu podsvetiu.
     
    - Reklama -