Vášáryová spustila: Fico. Mafia. Slovensko by malo byť na pozore aj pred Českom

    0
    Magda Vášáryová (Autor: TASR)

    Magda Vášáryová pred kamerami internetovej televízie DVTV konštatovala, že urobí všetko pre to, aby smrť týchto dvoch ľudí nebola márna. Ľudia podľa niekdajšej političky musia cítiť, že štát je ich a že oligarchovia si nemôžu so Slovenskom robiť, čo sa im zapáči. Aby sa to podarilo, tak podľa Vášáryovej treba ovládnuť svoje emócie, zachovať si chladnú hlavou a riešiť túto situáciu vecne. „Ja by som všetkým radila, aj vám tu v Českej republike, udržte si, prosím vás, emócie,“ uviedla dáma.

    Na prvom mieste sa vraj treba pýtať, či slovenské tajné služby robia dobre svoju prácu. Zároveň treba analyzovať dáta, ktoré nazbieral Ján Kuciak, aby sa celé vyšetrovanie nezameriavalo len na taliansku mafiu. Môže sa totiž ukázať, že Ján Kuciak sa dotkol aj iných tém.

    Podľa Vášáryovej sa ukazuje, že politici strácajú pôdu pod nohami. A nielen politici. Generálny prokurátor hrozil, že v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka rozpúta na Slovensku peklo. Vášáryová si myslí, že hlavu stráca aj premiér Fico.

    „Pán premiér Fico vyloží milión eur,“ povedala Vášáryová, ale v tej chvíli sa neudržala a začala sa počinu premiéra smiať. „To je mafia,“ dodala za pár sekúnd. „Pochopila som, že aj tí spin doktori okolo pána Fica stratili nervy. Alebo si povedali, že tí jeho voliči sa budú dívať celý čas len na tie peniaze a nebudú počúvať, čo sa vlastne deje,“ predostrela Vášáryová jednu z možností. „Bol to veľmi nešťastný krok,“ zdôraznila. Teraz sa ukáže, či Fico tú situáciu zvládne, či bude musieť niekoho obetovať a tak podobne. V tejto chvíli však vraj Fico nemá Slovensko pod kontrolou. „Ja si kladiem aj otázku, či pán Fico nie je rukojemníkom niekoho,“ uviedla varovne.

    Vôbec najhoršie by bolo, keby túto situáciu zneužili politickí radikáli.

    Ak sa ukáže, že smrť Jána Kuciaka súvisí s talianskou mafiou, bude namieste sa pozrieť na to, prečo tí ľudia neboli súdení a prípadne odsúdení už skôr. „Slovenskí novinári majú veľa vecí vo svojich počítačoch atď. To vieme. Akurát im to nedávalo zmysel alebo ich brzdili šéfredaktori, že teraz nie, teraz sa to nehodí a podobne,“ pokračovala v opise situácie Vášáryová.

    Určitú rolu vraj môže zohrať aj prezident Andrej Kiska, ktorý zatiaľ mlčí. Podľa Vášáryovej možno čaká, až opadnú emócie, až sa situácia upokojí a jeho hlas potom zaznie oveľa silnejšie.

    Slovensko by sa podľa Vášáryovej malo mať na pozore pred jednou vecou, presnejšie povedané, pred niektorými krajinami – pred Českom, Poľskom, Maďarskom, Rakúskom a Ukrajinou. To sú susedia, ktorí kráčajú neblahým smerom. Na Ukrajine je dokonca vojna. Vášáryová má obavy, aby sa Slovensko nenechalo strhnúť Českom, Poľskom či Maďarskom, kde mnohí politici nekráčajú veľmi ústavnými cestami. Ale Česi vraj volili status quo, teda za prezidenta Zemana, a v parlamente šišky.

    „Musím povedať, že ak ma niečo šoklo v živote, tak to bolo odmietnutie radaru tu v Česku. A ak sa vy nebudete venovať analýzam, prečo sa toto deje v Českej republike… Ja už som to tu raz povedala a zosypali sa na mňa za to reakcie na Facebooku. Musíte si klásť otázku, prečo sa správate tak od roku 1948 alebo 1946, ako sa správate,“ povedala Vášáryová.

    Nakoniec pridala pár slov na adresu Ruska. Táto krajina má síce silu rozkladať svoje okolie, ale inak je ekonomicky stále veľmi slabá. Rusku sa darí len pri šírení dezinformácií, ktorým mnoho ľudí verí. Iste sa nájdu ľudia, ktorí veria, že zem je plochá, ale to podľa Vášáryovej nie sú ľudia, ktorí budú mať vplyv na chod štátu. Dôležitejší je postoj. Vášáryová si je vedomá toho, že teraz je v móde na elity nadávať, ale odmieta to robiť.

    Celý rozhovor nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -