Matečná odmietla obvinenia Nicholsonovej, považuje ich za scestné

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    „Štatutári Slovenského pozemkového fondu (SPF) podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré reaguje na piatkové vyjadrenia Nicholsonovej. Podľa opozičnej političky šéfka agrorezortu ako riaditeľka SPF schválila v roku 2015 prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.

    „S firmami prepojenými na Antonia Rodu boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko,“ vysvetľuje rezort, ktorý zdôraznil, že za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo SPF stala „vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu“. 

    Matečnej rezort pripomína, že ak mali orgány činné v trestnom konaní informácie o páchaní trestnej činnosti, mali o tom informovať Slovenský pozemkový fond, čo sa ale nestalo. „Nie je v technických ani ľudských možnostiach úradníkov SPF preverovať akékoľvek podozrenia z trestnej činnosti osôb či podnikateľov na celom Slovensku. Slovenský pozemkový fond nemôže suplovať úlohu vyšetrovateľov,“ píše sa v stanovisku.

    Firma TRA.CE.R export-import mohla podľa Nicholsonovej vďaka prenájmu pôdy Slovenským pozemkovým fondom vedeným Matečnou dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu vo výške 179.000 eur, hoci za prenájom pozemkov platí ročne len zlomok tejto sumy. Upozornila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné. Naznačila tiež, že v súvislosti s týmito dotáciami mohlo dôjsť k nezákonnému konaniu.

    „Je absolútne zrejmé, že ministerka klame, keď tvrdí, že nevedela o aktivitách talianskeho klanu na východe Slovenska,“ vyhlásila Nicholsonová, podľa ktorej Matečná sama umožnila podpisom pod dodatkami čerpať firme dotácie z PPA.

    - Reklama -