Príde Kaliňák aj Gašpar. Situáciou po vražde Kuciaka sa budú zaoberať až tri výbory

    0
    prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Z pozvánky na brannobezpečnostný výbor je zrejmé, že jeho predseda Anton Hrnko (SNS) zaradil rokovanie o prípade vraždy ako prvý bod. Pred poslancov by mali prísť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar. Členom výboru majú referovať o zistených skutočnostiach vraždy.

    Či bude tento výbor v utajenom režime, nie je zatiaľ jasné. “Mám dešpekt voči utajeným výborom, lebo Ľubomír Galko (SaS) vytára všetko, keď vyjde z miestnosti,” povedal pre TASR Hrnko. Na otázku, čo sa bude Kaliňáka pýtať on, odvetil, že bude rád, ak sa budú pýtať ostatní poslanci.

    Výbor na kontrolu SIS chce podľa predsedu Gábora Grendela (OĽaNO) počuť od šéfa tajnej služby Antona Šafárika, čo zistili počas monitorovania jednej z firiem, ktorá súvisí s talianskou stopou v prípade vraždy. “Bude nás zaujímať, čo zistili a ako s týmito zisteniami naložili ďalšie štátne orgány,” vysvetlil Grendel.

    SIS sa už medzitým vyjadrila, že si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy. “SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a ktoré majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS,” zdôraznil hovorca tajnej služby Branislav Zvara.

    Napokon členovia výboru na kontrolu NBÚ sa budú predsedu úradu Jozefa Magalu pýtať, ako mohol exposlanec Smeru-SD a dočasne abdikovaný šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň získať bezpečnostnú previerku NBÚ, keďže mal údajne kontakty s členmi talianskej mafie. Galko chcel pôvodne dosiahnuť, aby NBÚ Jasaňovu previerku otvoril. To sa už medzitým stalo.

    - Reklama -