Posledná rozlúčka s Kuciakom. Ak sa vrah domnieval, že Jána umlčí, dosiahol pravý opak, zaznelo

    0
    Pohreb Jána Kuciaka (Autor: TASR)

    Pohrebnú svätú omšu celebroval v Kostole sv. Františka z Assisi predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. „Útok na novinára pokladám aj za útok na slobodu našej krajiny, našej pozemskej vlasti. Prácu novinárov si treba vážiť aj popri všetkých názorových rozdieloch. Sú práci telom i dušou oddaní a ochotní prinášať za ňu veľké obete. Je tragické, keď sa žurnalistom dostane ocenenia až vtedy, keď sa stane nešťastie,“ povedal počas svätej omše Zvolenský.

    „Kto siaha na životy žurnalistov, siaha aj na slobodu Slovenska a to nemôžeme pripustiť,“ dodal arcibiskup, pričom sa vo svojej reči dotkol aj politikov. „Ako so svojou mocou nakladajú tí, ktorým sme túto moc zverili? To je veľmi vážna otázka,“ uviedol Zvolenský. „To, ako bude vyšetrená ich smrť (Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej), veľmi ovplyvní odpoveď na túto otázku. Veľmi si želám, aby vinníci neunikli spravodlivosti,“ povedal.

    Zvolenský zdôraznil, že vražda človeka je ťažký hriech. „Je to pošliapanie božieho príkazu, ktoré nezostane bez odozvy. Nech počujú. Nech sa dozvedia tí, ktorých ruky preliali krv Martiny a Jána, že tá krv zo zeme volá do neba. Kto ten hriech spáchal a kto s ním má niečo spoločné, nech okamžite začne konať pokánie. Nemá zmysel utekať a nemá zmysel sa skrývať. Pred božou spravodlivosťou v konečnom dôsledku neujdete,” uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska.

    Spamätávame sa z toho. Snažíme sa nejako znovu nakopnúť, aby sme pokračovali v robote. Podpora kolegov a verejnosti z celého sveta nám veľmi pomáha. Je to pre nás naozaj veľká vzpruha. Ďakujeme všetkým novinárom, ktorí u nás boli a ktorí chcú o prípade informovať, lebo je pre nás dôležité, aby sa vec vyšetrila a aby bol vinník dopadnutý,” dodal šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy.

    Ako informuje denník Pravda, pamiatku tragicky zosnulého novinára si uctil aj Žilinský samosprávny kraj, ktorý vyvesil čiernu zástavu na znak úcty a pamiatky tragicky zosnulej dvojici mladých ľudí. Županka Erika Jurinová (OĽaNO), ktorá sa poslednej rozlúčky s Kuciakom zúčastnila, vyzvala aj ostatných predsedov krajov, aby sa pripojili k spomienke vyvesením čiernej zástavy.

    S Kuciakovou družkou Martinou Kušnírovou sa ľudia rozlúčili už v piatok v jej rodnej obci, v Gregorovciach na východnom Slovensku.

    Kuciaka a Kušnírovú zastrelil minulý týždeň doposiaľ neznámy páchateľ v ich dome vo Veľkej Mači.

    Autor: ste, TASR

    - Reklama -