V talianskych voľbách vedie podľa odhadov pravicová koalícia. EÚ má zlú noc, komentuje Le Penová

    0
    Matteo Salvini, šéf Ligy Severu (Autor: TASR)

    Na treťom mieste je s 25,0 až 28,0 percentami centristicko-ľavicová koalícia vedená Demokratickou stranou (PD). Koalícia strán pod názvom Slobodní a rovní (LeU), ktorá je radikálnejšia než PD, získala od troch do päť percent a je na štvrtom mieste.

    Lídrom pravicovej koalície, zatiaľ víťaziacej vo voľbách, bola strana Vpred Taliansko (Forza Italia, FI), ktorú volilo 13-16 percent voličov. Rovnaký zisk však zaznamenal aj jej partner Liga Severu (LN). Najmenší člen tejto koalície – Bratia Talianska FdI) – dostal vo voľbách hlasy štyroch až šiestich percent voličov.  

    Prvé zverejnené výsledky parlamentných volieb svedčia o tom, že žiadnu zo zúčastnených politických síl nie je možné označiť za víťaza. Došlo totiž k situácii, pred ktorou varovali aj analytici na základe predvolebných prieskumov už pred dvoma týždňami: žiadna z politických strán či koalícií vo voľbách neprekročila hranicu 40 percent, na základe čoho by získala právo zostavovať novú vládu. Zrejmé je však to, že parlamentné voľby v Taliansku sa skončili víťazstvom strán naladených proti EÚ, ktoré porazili tradičné politické strany. 

    Výsledky všeobecných volieb v Taliansku sú zlou správou pre Európsku úniu, vyhlásila v noci na pondelok líderka euroskeptického francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Vychádzala z toho, že podľa predbežných výsledkov vo voľbách v Taliansku vedie pravicová koalícia, ktorej súčasťou je aj krajne pravicová Liga Severu (LN) – spojenec Le Penovej FN. 

    Líder LN Matteo Salvini ešte pred voľbami upozornil, že ak jeho strana získa čo len o jeden hlas viac ako konzervatívnejšia strana Vpred Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho, LN si bude nárokovať kreslo premiéra.

    Prieskum verejnej mienky, ktorý si LN objednala u televíznej spoločnosti Sky Italia, hovorí o prevahe LN nad FI o 0,5 percenta hlasov.

    “Európska únia má zlú noc….,” napísala vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter Le Penová, ktorá pripojila k textu rozosmiateho “smajlíka” a hashtagy #Italy #Elections2018.

     

    - Reklama -