Jadrová vojna v najvyššej politike. Fico ako Orbán a líder opozície Kiska. Slovensko sa prebudilo do drsného rána

    0
    Robert Fico a Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident Slovenskej republiky v nedeľu oznámil, že riešením súčasnej politickej situácie je zásadná rekonštrukcia vlády, ktorá by získala dôveru v parlamente a nepolarizovala by spoločnosť, alebo predčasné parlamentné voľby.

    Rozhodol sa preto, že v najbližších dňoch začne rokovania s politickými stranami, ako si predstavujú budúcnosť, pôsobenie vlády, vzťahy vlády a opozície a najmä to, ako začať obnovovať dôveru ľudí v štát.

    Nedôvera je podľa prezidenta obrovská, no i odôvodnená. Prezident upozornil, že nech bude motív dvojnásobnej vraždy mladých ľudí akýkoľvek, tragédia, ktorá sa stala, je pre mnohých odrazom slovenskej reality. „Je to strašná vizitka stavu našej republiky po 25 rokoch jej existencie. Niečo zlé je v samých základoch nášho štátu,” uviedol Kiska o situácii. Viac sme o tom písali TU.

    Fico: Kiskovo vyhlásenie nebolo napísané na Slovensku

    Na Kiskovo vyhlásenie reagoval predseda vlády Robert Fico s tým, že jeho návrh na rekonštrukciu vlády spolu s hlasovaním o dôvere novému kabinetu sú popretím výsledkov demokratických parlamentných volieb.

    Premiér zároveň uviedol, že prezident Kiska v nedeľu popoludní prečítal vyhlásenie, ktoré zjavne nebolo napísané na Slovensku. „Toto vyhlásenie má rukopis ľudí, ktorí nepoznajú ústavnoprávne tradície a pravidlá, a sledujú úplne iné ciele ako stabilita krajiny,” myslí si Fico s tým, že mu na rozdiel od prezidenta nie je jedno, aký bol motív vraždy novinára Jána Kuciaka.

    „Šokovali ma prezidentove slová, že aj keby išlo o náhodný motív, reflektuje to stav spoločnosti. Nemôžem s tým súhlasiť,” odkázal s dôvetkom, že on nebude tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí, ako to robí opozícia, médiá a dnes aj prezident. Viac sa dočítate TU.

    Fico prepadol konšpiračným teóriám, hovorí Sulík

    Predseda najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík hovorí, že Fico prepadol konšpiračným teóriám. „Robert Fico sa sám zahnal do slepej uličky a na jej konci prepadol konšpiračným teóriám. Slovensko a jeho štátnosť nie sú ohrozené niekým zvonka, ale zvnútra. Doslova z centra výkonnej moci, ktorá sa pretvorila na základe chamtivosti a korupcie na kriminálnu štruktúru a nachádza sa na úrade vlády,” povedal Sulík.

    Podobné vyjadrenie zaznelo aj od Veroniky Remišovej z OĽaNO. „Robert Fico dnešným prejavom nastúpil na cestu konšpiračných teórií, ktorá sa pre Slovensko nemôže dobre skončiť. Rozhodol sa ísť na hranu, za sebou necháva spálenú zem a polarizovanú spoločnosť. My predsa nežiadame nič iné ako riadne vyšetrenie chladnokrvnej vraždy a riešenie vládnej krízy ústavnou cestou. Vláda, ktorá sa zvnútra rozkladá a nie je schopná riadiť štát, nemôže predsa priniesť Slovensku nič dobré,“ uviedla Remišová.

    Ide do tuhého

    Komentátor Dag Daniš z portálu Aktuality.sk hovorí, že ide do tuhého a jadrová vojna je priamo v najvyššej politike. Kiska išiel podľa neho svojím vyhlásením za hranu pravidiel, keďže nemá na predčasné voľby právomoci. „Na druhej strane: prezident má pravdu v tom, že vláda stratila kontrolu nad tým, čo sa tu deje. A nemá dôveru, že dokáže očistiť politiku od kriminálneho pozadia. A obnoviť vládu práva. Nakoniec vystúpil premiér Fico. Prezidenta obvinil, že prečítal vyhlásenie, ktoré nebolo písané na Slovensku. Preložené: prezident podľa Fica koná v záujme ´cudzej moci´. Na čo je paragraf v Trestnom zákone,“ ozrejmil Daniš.

    Podľa Daniša by bolo za normálnych okolností neprípustné, aby prezident pracoval na povalení vlády. A na vzniku novej, viac-menej svojej. „Od normálnych okolností ale dnes máme mimoriadne ďaleko. Tu ide o to, že táto vražda naplno odhalila to, čo sa tu roky zakrývalo: že politické strany, vláda a polícia sú previazané nielen s oligarchami, ale aj s kriminálnym prostredím. A s organizovaným zločinom. Domácim aj zahraničným,“ dodal.

    Daniš pokračuje, že „Fico s Kaliňákom vybudovali systém, ktorý sa načisto zvrhol. Začalo sa to prerastaním politiky s biznisom. Pokračovalo to ovládnutím politiky oligarchami. A skončilo sa to previazaním politiky (a časti polície) s organizovaným zločinom. Jediným nepriateľom, ktorého sa nedarilo dostať pod kontrolu, boli médiá a investigatívni novinári. Odhaľovali to, čo malo ostať zakryté“.

    „Jasné je aj to, že v tomto boji nemôžeme dôverovať tým, ktorí nedokážu konať. Pretože jeden (zhodou okolností minister vnútra) si od kriminálnikov prevzal výnosnú firmu. Druhý (zhodou okolností premiér) si od kriminálnikov prevzal luxusný byt.  V konečnom dôsledku je však riešenie pomerne jednoduché. Tieto ´mafie´ stačí odstrihnúť od dvoch vecí. Od zdrojov. Teda od správcov štátnej kasy. A od vplyvných kamarátov, ktorí ich zločiny politicky kryjú,“ uzavrel komentátor.

    Slovenský Orbán?

    Denník N píše, že Fico buď do pár dní skončí, alebo sa zmení na slovenského Orbána. „Technicky má Fico pravdu, sám prezident nemá ako rekonštruovať vládu ani vyhlásiť predčasné voľby. No už to nie je ani v rukách Roberta Fica. Premiér vie, že najbližšie hlasovanie o dôvere vláde, ktoré môže prísť veľmi rýchlo, nebude ako tie doterajšie, pri ktorých si pokojne vychutnával svoju koaličnú väčšinu s istotou 76 a viac hlasov. V tejto chvíli má Fico istých možno 66 hlasov zo Smeru (bez Maďariča) a zo SNS, plus od troch odídencov zo Sme rodina. Proti je 54 hlasov opozície a parlamentných solitérov. Nejasných je teda až tridsať hlasov. Okrem kotlebovcov ide hlavne o Most-Híd,“ píše denník.

    V nasledujúcich dňoch sa dá podľa Denníka N predpokladať ďalší tlak na vládu: „Okrem davov ľudí bude rozhodujúcou silou Most-Híd, v ktorom sa buď dokončí rozbehnutý rozklad, alebo sa postaví proti Ficovi. Akokoľvek nejasné sú však detaily najbližších dní, len ťažko sa dá predstaviť, že ich vláda prežije v súčasnej podobe.“

    Ak Fico unikne zodpovednosti, je to zlyhanie opozície

    Jaroslav Daniška z portálu Postoj.sk si myslí, že Kiskovi možno vyčítať slová o „zásadnej rekonštrukcii vlády“ pre ich nekonzekventnosť. „Zodpovednosť za stav v krajine nesie po Kuciakových zisteniach premiér. Kiska mal preto povedať priamo, že vládna koalícia by mala vládnuť s iným premiérom (nielen iným ministrom vnútra), zároveň mal povedať, že nie zvyklosti iných demokratických krajín, ale on žiada parlament, aby sa mu vláda zodpovedala a aby hľadal cestu k predčasným voľbám,“ myslí si Daniška.

    Z Ficovho prejavu vyplynuli podľa Danišku dve negatívne veci. „Po prvé, obvinil prezidenta, že jeho prejav bol napísaný v cudzine. Zahrávanie s cudzinou, plánovanou kvázi nestabilitou či destablizáciou pomerov je podlé a úbohé. Kuciak písal o Ficových ľuďoch. Po druhé, Fico tvrdo odmietol predčasné voľby. Najčistejšie a najférovejšie riešenie. Keďže Danko nehovoril ani o Kaliňákovi, ani o Ficovi, je momentálne Ficov spojenec číslo jeden. Človek by povedal, že nepochopil príležitosť, o ktorej kedysi sníval. Fico nevylúčil rekonštrukciu vlády, len povedal, že je to vec koaličných partnerov, z kontextu je zjavné, že o svojej demisii neuvažuje,“ píše Daniška s tým, že celá pozornosť by sa mala teraz zamerať na Bélu Bugára.

    Politické zlyhanie je podľa Danišku, že sa všetko zredukovalo len na odchod Kaliňáka z pozície ministra vnútra. „Vieme, že sa nemožno spoliehať na kultúru a demokratický étos premiéra Fica. Dobrovoľne neodíde, moc je pre neho viac ako princípy, z ktorých je odvodená, možno ho len poraziť. Vieme, že Ficove pudy sú silné, ale morálka je mocnejšia.  Ak Fico unikne zodpovednosti, je to zlyhanie opozície. Aj slabá opozícia nesie svoj diel zodpovednosti za stav v krajine,“ uzavrel komentátor.

    Treba myslieť na nárast extrémistických tendencií

    Denník Sme zároveň píše, že obnovenie dôvery určite nevyriešia len predčasné voľby. Sú však nevyhnutným predpokladom na to, aby dôveru získala nová vládna väčšina.

    „Vyhlásenie prezidenta na predčasné voľby alebo rekonštrukciu vlády je veľmi zásadné. Ale každá situácia má aj svoje B a už dnes na to treba myslieť. Robert Fico sa snaží svoju vládu za každých okolností udržať, čo ešte môže eskalovať ďalšie napätie. Ak by vláda aj padla a došlo by k predčasným voľbám, treba myslieť na nárast extrémistických tendencií, ktoré takéto situácie prirodzene posilňujú,“ píše denník.

    Kiska vyslovil myšlienku, ktorú novinári nosia v sebe už týždeň

    Šéfredaktorka denníka Sme Beata Balogová dodáva: „Kiska vyslovil myšlienku, ktorú novinári nosia v sebe už týždeň. Ako druh neutíšiteľnej bolesti: mediálne hry túto traumu nezmiernia, potrebná je zásadná zmena. Zásadná rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby.“

    „Premiér tejto krajiny Robert Fico to akosi stále nechápe. Dnes sa ukazuje, ako zásadne sa líši Kiskov a Ficov mentálny a tým aj politický svet. Kiska chápe, že ústavnosť je aj hlboko morálna otázka a nie len notoricky opakovaná veta: litera zákona nebola porušená. Pre Fica je morálna rovina len otravnou zábavkou novinárov,“ uzatvára Balogová.

    - Reklama -