Schválené. Koalícia Merkelovej a sociálnych demokratov ide ďalej

    0
    Dočasný predseda SPD Olaf Scholz (na pódiu vpravo) a pokladník SPD Dietmar Nietan oznamujú výsledky hlasovania (Autor: TASR)

    Nemeckí sociálni demokrati povedali „áno“ pokračovaniu veľkej koalície CDU/CSU Angely Merkelovej a SPD. Právo vyjadriť sa k otázke pokračovania veľkej koalície využilo 78 percent členov nemeckej sociálnej demokracie, pričom 66 opýtaných sa vyslovilo za pokračovanie súčasnej vlády a 34 percent sa vyslovilo proti tomuto zámeru. 161 dní po voľbách do dolnej komory nemeckého parlamentu je teda ruka v rukáve a stabilná vláda s dôverou parlamentu bude obnovená.

    Hlasný kritik veľkej koalície, mladý sociálny demokrat Kevin Kühnert, na sociálnej sieti Twitter neskrýval svoje sklamanie. Za úspech by považoval len odmietnutie koalície s Merkelovou. Za pozitívne považuje iba to, že sa podarilo členskú základňu vybičovať k akcii a k vedeniu vnútrostraníckej diskusie. V najbližších štyroch rokoch by si vraj SPD mala zachovať energiu z minulých týždňov a nechovať sa tak ako v ostatných rokoch.

     

     

    Zdroj: Twitter/Kevin Kühnert

    Sociálni demokrati presadili do novej koaličnej zmluvy množstvo svojich predvolebných sľubov. Napríklad sa zvýšia prídavky na deti a školy dostanú viac peňazí na žiakov a študentov. Koaličná zmluva tiež predpokladá významný nárast pracovníkov bezpečnostných zložiek na lokálnej aj na federálnej úrovni. Má vzniknúť 7 500 nových pracovných miest.

    Koaličná zmluva sa venuje aj otázke zlučovania rodín utečencov. Do Nemecka by malo prísť maximálne tisíc osôb mesačne. Nie viac.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -