Vaše staré mamy hajlovali! Magda Vášáryová sa vyjadrila k aktuálnej situácii

    0
    Magda Vášáryová (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico čelí naozaj veľkému problému. Po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyrazili do ulíc miest tisíce ľudí s úmyslom dať najavo, že im vražda dvoch mladých ľudí nie je ľahostajná. Mnohí účastníci niesli transparenty, na ktorých naznačovali, že v slovenskom štáte je niečo zhnité. Občania tiež naznačovali, že premiér je prepojený s mafiou.

    O tom, že v slovenskom štáte je niečo zhnité, hovoril vo svojom nedeľnom prejave aj prezident Andrej Kiska. Prezident dokonca volal po predčasných voľbách alebo aspoň po výraznej rekonštrukcii vlády. Kiska vraj so svojím vystúpením týždeň čakal, aby dal priestor politikom na politické kroky, lenže potom videl, že sa žiadne riešenie nečrtá, že sa žiadna rekonštrukcia vlády nechystá a všetko má bežať po starom, čo sa Kiskovi javilo ako neudržateľné.

    Niekdajšia politička Magda Vášáryová prezidenta za jeho vystúpenie pochválila a na sociálnej sieti Facebook napísala, že chce takého prezidenta, ktorý bude konať, a nechce na najvyššom politickom poste nejakú marketingovú figúrku.

    Zdroj: Facebook/Magda Vasaryova

    Po Kiskovi vystúpil aj predseda národnej rady Andrej Danko, ktorý vyhlásil, že si želá, aby boli potrestaní objednávateľ vraždy a vrah Jána Kuciaka. „Ukameňujme ich spoločne,“ požiadal Danko v nedeľnom prejave. „Ale až keď budú k dispozícii jasné dôkazy,“ dodal obratom. Žiadal občanov, aby nechali pracovať zodpovedné orgány a snažili sa vytvoriť atmosféru, ktorá napomôže vyriešeniu prípadu.

    V podobnom duchu sa vyjadril aj premiér Robert Fico. Aj on požiadal Slovákov, aby nechali pracovať políciu, a prisľúbil, že vláda urobí všetko, čo bude môcť, aby polícia mala na vyriešenie prípadu všetko, čo bude potrebovať. Povedal tiež, že slovenskí policajti spolupracujú s českými kolegami, s britskými kolegami, s talianskymi kolegami, ale aj s americkou FBI. Fico ďalej odmietol politizáciu prípadu. Kisku obvinil, že svojím prejavom nekonal v súlade so záujmami Slovenskej republiky a že jeho prejav nebol zrejme napísaný na Slovensku. Tlačový hovorca prezidenta Ficovi obratom odkázal, že prejav naozaj vznikol na Slovensku.

    A tu sa opäť prihlásila o slovo Magda Vášáryová. „Netreba sa veľmi vzrušovať, čo hovorili Fico s Dankom. Pozrela som zahraničné noviny. Citujú prezidenta,“ podotkla.

    Zdroj: Facebook/Magda Vasaryova

    V spomínanom týždni sa toho stalo ešte viac. Policajti zadržali niekoľko osôb podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a väčšinu ich už zase prepustili. Server denníka SME priniesol informácie o tom, že Robert Fico odmietol zrušiť oslavu Medzinárodného dňa žien v Bratislave. Navzdory tomu, že boli zavraždení dvaja mladí ľudia. Fico na oslavách MDŽ sľuboval, že jeho sociálnodemokratický Smer vyhrá aj ďalšie voľby. A ľudia mu tlieskali.

    Keď to videla niekdajšia politička, diplomatka a herečka Magda Vášáryová, neudržala sa a na sociálnej sieti Facebook napísala aj k tejto udalosti pár riadkov. Podotkla, že staré mamy žien, ktoré dnes počúvajú Fica, počúvali kedysi Jozefa Tisa, prezidenta nacistického štátu. A ich mamy nábožne načúvali Vladimírovi Mečiarovi, takže sa vlastne nič nezmenilo. Len každá generácia nábožne načúva niekomu inému.

    „Staršie ženy rady prídu a zoberú si ruže. Už nehajlujú ako ich staré matky a nechodia v krojoch, ako keď obdivovali Tisa. Len neviem, či nosia Ficovu fotku v modlitebnej knižke ako ich matky Mečiarovu,“ podotkla Vášáryová.

    Zdroj: Facebook/Magda Vasaryova

    Patrí sa pripomenúť, že Vladimír Mečiar v časoch svojej najväčšej slávy usporadúval obrie mítingy na bratislavských Pasienkoch. Mečiar vtedy prehováral k davom seniorov. Predovšetkým ženy ho zaujato počúvali a na patričných miestach dojato plakali. Mečiar sa im odvďačil tým, že im ponúkol pár kapiel, ľudové tance a dočkal sa za to hlbokého obdivu. Jeho popularita sa vtedy pohybovala okolo 40 percent.

    To bol však len začiatok. Niekdajšia diplomatka tiež pripomenula správu časopisu Trend, podľa ktorej sa na mieste vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice pohyboval policajt nepriamo napojený na jedného z údajných slovenských oligarchov Norberta Bödöra. O obchody Norberta Bödöra sa vraj zaujímal aj Kuciak. Tým policajtom, ktorý sa pohyboval na mieste činu, nebol nikto iný ako šéf protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, do pôsobnosti ktorého vraždy nepatria. „Tieto fakty si treba stále pripomínať, aby nevyvanuli,“ napísala Vášáryová.

    Zdroj: Facebook/Magda Vasaryova

    Roberta Fica vníma niekdajšia diplomatka a neúspešná prezidentská kandidátka Vášáryová ako človeka, ktorého si vytipovali slovenskí privatizátori, keď hľadali náhradu za Mečiara. Chceli si udržať moc a vplyv, ale videli, že Mečiarova hviezda zapadá. Tak sa preorientovali na Fica. Vášáryová si len nie je istá tým, či si ho títo privatizátori vybrali alebo sa im sám ponúkol. Títo privatizátori údajne profitujú zo spolupráce s Ficom a čerpajú európske dotácie.

    Vášáryová si však kladie otázku, koho si privatizátori vyberú, ak teraz Fico pre vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice padne. „Zatiaľ som nečítala ani nepočula úvahy, čo urobia títo hýbatelia politiky na Slovensku teraz. Chcú to len ešte chvíľu udržať a horúčkovito hľadajú riaditeľa alebo už tiež prepadli trudnomyseľnosti ako Fico? […] Ja by som si nedovolila ich vynechať pri uvažovaní scenára ďalšieho vývoja na Slovensku,“ podotkla Vášáryová.

    Zdroj: Facebook/Magda Vasaryova

    - Reklama -