Berlín je vraj stratený. Ovládli ho arabské rodinné gangy, už to priznávajú aj hlavné médiá

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Vo svojom článku vplyvný nemecký denník cituje nemenovaných expertov, podľa ktorých je „Berlín stratený a zločinecké arabské klany zvíťazili“. Tento názor nie je rozhodne ojedinelý a vzhľadom na stovky konfliktov polície s príslušníkmi týchto klanov ani prekvapivý. Arabské klany často zahŕňajú desiatky ľudí, ktorí sa podieľajú na obchodovaní s drogami, prostitúcii a ďalších kriminálnych činoch.

    Odborníci čoraz častejšie hovoria o existencii paralelnej spoločnosti, ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú práve moslimskí prisťahovalci. Ich počet v Nemecku stále rastie a v niektorých štvrtiach väčších miest už tvoria v rámci miestnej populácie nezanedbateľný podiel. Die Welt uvádza konkrétne smutne preslávenú berlínsku štvrť Neukölln, ale po celom Nemecku sa nachádzajú desiatky podobných oblastí. „Polícia zvádza s arabskými gangmi nerovný boj,“ píše denník.

    „Neukölln sa so svojimi asi 330 000 obyvateľmi považuje nielen v rámci Berlína za jednu z najproblematickejších štvrtí. Policajti hovoria asi o desiatich rozvetvených arabských rodinných klanoch, ktoré majú dohromady okolo tisíc členov,“ uvádza denník a cituje ministra vnútra spolkovej krajiny Severné-Porýnie Vestfálsko Herberta Reula, ktorý vyzýva na nulovú toleranciu. „Je najvyšší čas rozbiť štruktúru týchto klanov a pomáhať tým, ktorí sa chcú integrovať,“ tvrdí Reul.

    Zdá sa, že po dlhých rokoch prešľapovania na mieste a ignorovania problémov sa nemecké úrady chcú s touto problematikou konečne popasovať. Ako uvádza Die Welt, po tvrdšom zásahu proti arabským rodinným klanom hlasno volajú politici, policajti a experti na boj s organizovaným zločinom. „Chceme na týchto zločincov zvýšiť tlak a izolovať ich od zvyšku spoločnosti,“ cituje denník podpredsedu klubu CDU/CSU Stephana Harbartha.

    Proti arabským rodinným klanom treba účinne zasiahnuť, zhoduje sa pravica aj ľavica. „Už teraz máme potrebné nástroje, ale musíme ich konečne aj začať používať,“ konštatuje člen berlínskej SPD Tom Schreiber, podľa ktorého majú členovia klanov až príliš veľkú slobodu. Kriminalista Michael Böhl hovorí o prerastaní zločinu do štátnych orgánov. „Dochádza k mnohým pokusom členov gangov stať sa súčasťou štátnych štruktúr.“

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -