Pozor, už idú! Únia podľa ekonómky hľadá akúkoľvek príležitosť na umravnenie krajín V4

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Ekonómka Jana Lipovská na svojom Facebooku reagovala na udalosti po vražde novinára Jána Kuciaka. Vyburcoval ju článok na nemeckom webe WirtschaftsWoche s veľavravným titulkom: Po vražde žurnalistu vysiela EÚ na Slovensko delegáciu. Článok upresňuje, že ide o delegáciu Európskeho parlamentu, a zdôrazňuje, že Európsku úniu požiadal o pomoc šéfredaktor Kuciakovho webu Aktuality.sk. Ten vyzval EÚ, aby „chránila demokratické inštitúcie na Slovensku“ a „podrobne sledovala dianie v krajine“. Reakcia na seba teda nenechala dlho čakať a poradcovia z Bruselu už idú.

    A práve to ekonómku Lipovskú začína desiť.

    „Pripomína to návštevy sovietskych poradcov pred 70 rokmi. Aj tie najväčšie problémy si musí každá krajina riešiť sama. Bez akéhokoľvek druhu zasahovania cudzích mocností,“ píše ekonómka.

    Netýka sa to podľa nej len Slovenska, ale aj Českej republiky. Treba si vraj priznať, že žijeme v čase, keď Európska únia hľadá akúkoľvek príležitosť na umravnenie krajín Vyšehradskej skupiny. Zločin „nedostatočnej demokratickej konvergencie“ predstavuje dnes v očiach Bruselu hrdelný zločin, nech už si pod týmto termínom predstavíme čokoľvek. A o to je to horšie – zámienkou na intervenciu totiž môže byť čokoľvek.

    Touto optikou sa dnes podľa Lipovskej treba dívať na akékoľvek demonštrácie a ďalšie prejavy, aj keď sú ich dôvody alebo ľudia, ktorí ich zvolávajú, človeku sympatickí a môže s nimi súhlasiť. „Situácia je príliš vážna na to, aby sme mohli špásovať. Fakt nechcem, aby nás zase raz chránili spriatelené tanky takzvane pred nami samotnými,“ pokračuje.

    Zdroj: Facebook / Hana Lipovská

    Ona sama si myslí, že v Česku je veľa dôvodov na protesty. A ako dodáva, nevolila ANO a nechcela Babiša za premiéra (ale rešpektuje, že sa ako jednoznačný víťaz volieb stal predsedom vlády).

    Lenže, bohužiaľ, dnes existuje veľké riziko, že sa tieto úprimne mienené protesty môžu zvrhnúť na nejakú obdobu ukrajinského scenára, v ktorom vstúpia do hry úplne iné sily a úplne iné záujmy. „Každá takáto akcia zbytočne priťahuje pozornosť Bruselu k našej krajine. Až nám na vráta zabúchajú delegáti z EP, bude už neskoro,“ uzatvára ekonómka.

    - Reklama -