Brutálny útok nožom vo Viedni. Odniesli si to rodina a mladý muž. Páchateľa mali dávno deportovať, lenže…

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Stredajší násilný incident vo Viedni opäť núti rakúskych politikov, aby sa zamysleli nad prisťahovaleckou politikou krajiny. Pravdepodobný páchateľ, 23-ročný Afganec Jafar S., najprv zaútočil pri vchode do stanice metra na Praterstraße na trojčlennú rodinu. Zatiaľ čo stav 56-ročnej ženy a jej sedemnásťročnej dcéry je stabilizovaný, otec rodiny, 67-ročný stomatológ, je v kritickom stave a bojuje o svoj život na jednotke intenzívnej starostlivosti.

    Afganec sa potom vydal na útek a po tridsiatich minútach s nožom v ruke zaútočil na 20-ročného Čečenca. Pobodal ho, ale mladík je mimo ohrozenia života. O niekoľko minút neskôr útočníka zaistila polícia a previezla ho na najbližšiu stanicu, kde ho vypočula. Vyšetrovatelia vylúčili, že by išlo o teroristický útok. Zistili však, že mladého Afganca už v minulosti zatýkali.

    Migrant prišiel z Afganistanu do Rakúska v roku 2015 a prakticky ihneď sa zapojil do obchodovania s drogami. Za tento delikt ho niekoľkokrát odsúdili a navyše sa dopustil aj násilného útoku. Medzitým podal žiadosť o azyl, ktorú neskôr vzal späť. Opustil azylové centrum a žil dlhé mesiace ako ilegál v hlavnom meste krajiny. Po spáchaní množstva trestných činov a tri roky po tom, ako prekročil rakúske hranice, však teraz všetko nasvedčuje tomu, že policajti urobia jeho kriminálnemu počínaniu navždy prietrž.

    Na výsluchu pripustil, že bol rozčúlený a mal agresívnu náladu. Jeho motív teda nebol náboženský ako v mnohých iných prípadoch v Rakúsku, ale aj v Nemecku a ďalších západoeurópskych krajinách, ktoré prijímali státisíce utečencov a migrantov z krajín Blízkeho východu a Afriky. Čečenca potom podľa svojich slov napadol, pretože ho obviňoval z drogovej závislosti.

    Teraz čaká Afganca súd, ktorý vzhľadom na opakované excesy páchateľa pravdepodobne rozhodne o exemplárnom treste. Pre mnohých však príde spravodlivosť príliš neskoro. „Mali ho deportovať už dávno,“ povedal redakcii denníka Kronen Zeitung nemenovaný policajný zdroj. Vojenský policajný šéf Gerhard Pürstl vyzval politikov na sprísnenie azylových zákonov. „Ak niekto príde do našej krajiny, musí sa rýchlo integrovať.“

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -