Žitný: Kiska politike nerozumie a nerozumie ani ústave. Fico zasa uletel so Sorosom

    0
    Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

    Pri hodnotení vnútropolitickej situácie po vražde Jána Kuciaka a jeho partnery Žitný nešetril predovšetkým prezidenta Andreja Kisku. „Prezident Kiska až do minulého piatku bol mimo Slovenska, lyžoval niekde v Innsbrucku v Alpách a vôbec sa nezaoberal touto udalosťou. Vôbec ho to nezaujímalo. Pokojne sa vrátil až v piatok, keď už v krajine vášne úradovali na uliciach,“ podotkol Žitný.

    Analytik dospel k názoru, že Kiska politike nerozumie a nerozumie ani ústave. Podľa novinára nerozumejú politike ani prezidentovi poradcovia. Práve tí mu vraj zrejme poradili, aby vystúpil v nedeľu a požadoval zásadnú rekonštrukciu vlády alebo dokonca pád vlády. Ústava pritom jasne hovorí, že dôveru vláde vyslovuje parlament. Ak má kabinet v parlamente zabezpečenú väčšinu hlasov, s ktorou môže vládnuť, prezident vlastne nič nezmôže.

    Žitný uznal, že aj premiér Fico sa mal držať na uzde a nezmieňovať sa o americkom miliardárovi Georgeovi Sorosovi, s ktorým sa Kiska stretol v septembri minulého roka v USA.„Premiér jednoznačne, po česky povedané, ujel, utrhol sa. Dá sa povedať, že tá jeho reakcia bola podráždená práve kvôli tej iniciatíve prezidenta, ktorá je už mimo ústavného rámca. Ale džin už je vypustený z fľaše,“ povedal novinár.

    „Ja som od prezidenta očakával, že sa okamžite po tej udalosti, lebo už v pondelok to vrelo na Slovensku, v pondelok sa mal vrátiť, najneskôr v utorok a začať vnímať tú situáciu. Jeho prvoradou úlohou z môjho pohľadu bolo hovoriť s veľvyslancami krajín a snažiť sa vysvetliť, že nič také, čo by ohrozovalo slobodu tlače, novinárskej práce neexistuje. On to neurobil. Pokojne lyžoval ďalej, ako keby by sa ho to vôbec netýkalo. To je podľa mňa veľmi silná výčitka a na Slovensku ju nikto nechce počuť,“ vyhlásil Žitný.

    „On sa postavil na stranu ulice,“ vyčítal ešte Žitný Kiskovi, podľa ktorého by prezident mal stáť v strede medzi politikmi a verejnosťou. Prezident sa však postavil aj na stranu opozície bez toho, aby vzal na vedomie, že vládna strana Smer Roberta Fica je aj podľa prieskumov stále najsilnejšou stranou v parlamente, takže by sa bez nej podľa všetkého nezaobišlo ani budúce zostavovanie vlády.

    To, že je dnes taký kritizovaný minister vnútra Robert Kaliňák, Žitného neznepokojuje. Ide totiž o špekulácie alebo o podozrenia, ktoré však zatiaľ neboli Kaliňákovi dokázané, takže ho treba pokladať za nevinného. Podobné podozrenia existujú aj okolo Richarda Sulíka zo strany Sloboda a Solidarita, čo je najsilnejšia opozičná strana. Lenže zatiaľ čo Smer chce voliť asi 25 percent ľudí, tak v prípade SaS je to len asi 13 percent, takže by vládu zostavoval dosť ťažko. Žitný tiež pripomenul, že Sulík položil vládu Ivety Radičovej, takže sa ponúka otázka, nakoľko by bol spoľahlivým partnerom do koalície.

    Žitný je navyše presvedčený, že Ficovi enormne záleží na prešetrení smrti Jána Kuciaka. „Tejto vláde strašne záleží na tom, aby to vyšetrené bolo. Ak Smer a hlavne Robert Fico chcú pokračovať ďalej a je zrejmé, že oni v politike pokračovať ďalej chcú a chcú byť tým významným hráčom v tomto politickom prostredí, tak je ich enormným záujmom, aby policajné orgány túto vraždu vyšetrili. To by som nebagatelizoval,“ zdôraznil novinár.

    Celý rozhovor nájdete na webe SeznamZprávy.cz.

    - Reklama -