Slovenskí poslanci z frakcie ľudovcov: Šírenie konšpiračných teórií z úst predstaviteľov štátu? Neprípustné!

    0
    Anna Záborská a Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Za Európsku komisiu sa rozpravy zúčastňuje eurokomisár pre bezpečnostnú politiku Julian King.

    Zo slovenských europoslancov sa do debaty prihlásili Ivan Štefanec (KDH) za politickú skupinu Európskej ľudovej strany (EPP), Branislav Škripek (OĽaNO) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), Monika Smolková a Monika Beňová (obe Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) a József Nagy (Most-Híd), tiež zo skupiny EPP.

    V stredu dopoludnia šéf EPP v europarlamente Manfred Weber upozornil, že sa jeho frakcia pokúsi presadiť návrh na zriadenie odborných stáží na pôde EP pre výcvik investigatívnych novinárov, ktoré by niesli meno po zavraždenom slovenskom novinárovi.

    K situácii na Slovensku dnes prijali vyhlásenie slovenskí poslanci Európskej ľudovej strany Ivan Štefanec, Eduard Kukan, Anna Záborská, Miroslav Mikolášik, Pál Csáky a József Nagy.

    Konštatuje sa v ňom, že Európsky parlament dnes diskutuje o situácii na Slovensku v súvislosti s úkladnou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Správa poslancov Európskeho parlamentu z misie, ktorá navštívila minulý týždeň Slovensko v nás vyvolala hlboké znepokojenie a potvrdila opodstatnenosť tejto diskusie. 

    “Odmietame ľahkovážnosť niektorých vysokých vládnych predstaviteľov k strate dôvery občanov k štátnym inštitúciám, ochrane novinárov a pretrvávajúcim problémom s korupciou na Slovensku. Sme tiež hlboko znepokojení zisteniami o systémovej korupcií. Preto budeme podporovať pokračovanie šetrení Európskeho parlamentu, Európskej komisie a OLAF-u o narábaní s eurofondami a podozreniach zo štátnej korupcie a organizovaného medzinárodného zločinu,” píše sa vo vyhlásení.

    Spomínaní europoslanci zároveň vyjadrujú hlboké znepokojenie nad prehlbujúcou sa politickou krízou na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zanechala hlbokú ranu v slovenskej a európskej verejnosti. Súčasná vláda nie je schopná riešiť problémy traumatizujúce slovenskú spoločnosť. 

    Apelujô na vyšetrovateľov, aby čo najskôr zverejnili prvé výsledky svojej práce, keďže pretrvávajú pochybnosti o nezávislosti a objektivite vyšetrovania. “Táto úkladná vražda ktorá s veľkou pravdepodobnosťou súvisí s prácou mladého novinára, otvára totiž čoraz viac otázok o prepojení vládnej moci s korupciou a organizovaným zločinom.”  

    “Tak ako mnohí občania Slovenska, aj my vnímame veľmi citlivo situáciu v našej krajine. Je pre nás neakceptovateľné, aby sa vládni politici naďalej podieľali na prehlbovaní občianskej nedôvery v inštitúcie krajiny, ktorá je členom Európskej únie.” konštatujú europoslanci.  

    Vyjadrujú tiež podporu novinárskej obci na Slovensku. Práca novinárov podľa nich prispieva k slobode a zlepšeniu demokracie v našej krajine.  Budú preto plne podporovať celoeurópske opatrenia, ktoré by mali slúžiť ochrane novinárov. 

    “Veľmi jasne odsudzujeme dezinformácie a konšpiračne teórie, ktoré boli šírené v posledných týždňoch najvyššími predstaviteľmi slovenskej vlády, vrátane premiéra Fica. Považujeme za neprípustné, aby sa oficiálni predstavitelia členského štátu EÚ podieľali na šírení konšpiračných teórii a odvádzali tým pozornosť od zásadnej otázky, ako obnoviť dôveru slovenskej spoločnosti v štátne inštitúcie,” pokračuje text vyhlásenia. 

    Slovenskí konzervatívni europoslanci tiež vyjadrujú podporu ľudom, ktorí svojim občianskym postojom v posledných týždňoch demonštrovali nesúhlas s  pomermi na Slovensku. Pevne veríme, že Slovensko sa môže stať slušnou krajinou a dúfame, že aj dnešná diskusia v Európskom parlamente nás posunie bližšie k tomuto cieľu.  

        

    - Reklama -