Bolo všetko inak? Prezidentovi som ponúkol aj predčasné voľby, ale prijal pokračovanie vlády, tvrdí Fico. A potom sa vyjadril Kiska

    0
    Odstupujúci premiér Robert Fico a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Premiér v demisii Robert Fico mal podľa najnovších informácií ponúknuť termíny predčasných volieb. Podľa Hospodárskych novín to bola možnosť, ako vyriešiť politickú krízu na Slovensku, ktorá zaznela počas rokovaní medzi koaličnými lídrami a prezidentom Andrejom Kiskom.

    „Ja som mu ponúkol tri alternatívy. Voľby 7. júla, voľby 29. septembra alebo riešenie, ktoré bude znamenať pokračovanie štandardnej vlády. Toto je štandardná vláda zo strán, ktoré sú plne rešpektované. Padlo rozhodnutie, že sa prijíma tretí variant a ja som tento variant akceptoval a na druhý deň som doniesol pánovi prezidentovi demisiu,” povedal včera Fico.

    V stredu 14. marca večer oznámil Fico spolu s Andrejom Dankom a Bélom Bugárom, že podáva demisiu. Fico ponúkol prezidentovi demisiu za predpokladu, že bude rešpektovať výsledky volieb, na základe ktorých vznikla súčasná koalícia. Prezident mal podľa Fica tiež garantovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD a bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán. Stretnutie s prezidentom sa tak malo uskutočniť skôr, ako vystúpili koaliční lídri na tlačovej besede.

    Prezident by privítal, keby sa Fico zdržal nekorektných vyjadrení

    Prezident Andrej Kiska však cez svojho hovorcu Romana Krpelana Ficovu verziu nepotvrdil.

    „Žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie, predsedovia koaličných strán prezidenta informovali, že vláda je pripravená podať demisiu, ale zároveň má koalícia stále väčšinu v národnej rade a preto navrhne nového predsedu vlády. Prezident Kiska by preto privítal, keby sa pán premiér v demisii zdržal nekorektných vyjadrení, ktoré neprispievajú k upokojeniu atmosféry na Slovensku a nechal Petra Pellegriniho rokovať samostatne,” uviedol Krpelan.

    Včera zároveň predseda strany Smer-SD po rokovaní predsedníctva predstavil spolu s designovaným premiérom Petrom Pellegrinim nových ministrov. Jedným z nich by mal byť aj Jozef Ráž, ktorý by sa mal stať ministrom vnútra. Dnes by sa mal k návrhu na členov novej vlády vyjadriť prezident Andrej Kiska. Viac sme o tom písali TU a TU.

    - Reklama -