Parlament bude v pondelok pokračovať v debate o dôvere vláde, opozícia má vlastné návrhy

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Výsledkom schôdze má byť uznesenie, ktorým parlament schváli Programové vyhlásenie vlády a vysloví kabinetu dôveru.

    Opozícia na čele s Miroslavom Beblavým (nezaradený) predložila pozmeňujúci návrh, na základe ktorého má parlament zároveň požiadať vládu, aby v skrátenom legislatívnom konaní do 15. apríla predložila návrh zmeny zákona o Policajnom zbore tak, aby sa nový policajný prezident vyberal otvoreným spôsobom a aby sa oddelila inšpekcia od ministerstva vnútra.

    Opozícia ďalej žiada zriadenie parlamentného výboru pre dohľad nad vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ďalšou požiadavkou je výzva na odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zaviazanie vlády, aby do konca apríla predložila aktualizáciu svojho programu, kde dá komplexný plán, čo urobiť s obnovou dôvery v právny štát.

    Poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá sa na príprave novely zákona o Policajnom zbore SR podieľala, je presvedčená, že takéto úpravy by sa síce mali prijať rýchlo, ale nie v skrátenom konaní. “Potrebujeme dobrý zákon o prezidentovi Policajného zboru a inšpekcii. Dá sa to urobiť rýchlo, ale nemalo by sa to urobiť za tri dni. Je to ten typ zákona, ktorý si štandardné medzirezortné pripomienkové konanie zaslúži,” vyhlásila.

    Zároveň si myslí, že na výmenu súčasného policajného prezidenta Tibora Gašpara by mohol minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) využiť svoju právomoc. Policajného prezidenta totiž menuje aj odvoláva minister. Nemusí sa teda čakať na prijatie zákonných zmien. “Pre mňa je optimálne využitie právomoci ministra vnútra a následne prijať zákon nie v nejakom dlhom časovom období,” povedala Žitňanská.

    Pôvodne sa do rozpravy k vládnemu programu písomne prihlásilo 39 poslancov, všetci z opozície. V piatok (23.3.) stihli vystúpiť piati. Z koalície sa okrem faktických poznámok do debaty neprihlásil zatiaľ nikto. Možnosť vystúpiť nevyužili ani ministri. Po vystúpení písomne prihlásených bude ešte možnosť zapojiť sa ústne.

    - Reklama -