Biskupi pozvali kotlebovcov, prezident neprišiel a toto zaznelo: Urazil cirkev. Napadlo niekomu spýtať sa Kisku, čo robil počas Sviečkovej manifestácie on?

    0
    prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)
    Poslanec ĽSNS Milan Uhrík sa ešte v nedeľu vyjadril aj na sociálnej sieti, kde pripomenul, že Andrej Kiska neprišiel na koncert po spomienke na Sviečkovú manifestáciu z roku 1988 preto, že medzi pozvanými boli aj kotlebovci.
     
    „Andrej Kiska sa znovu ukázal ako skutočný politický extrémista. Tak rád rozpráva o tolerancii, ale sám jej nie je schopný ani na oficiálnych akciách. Tak rád poúča ostatných o porozumení, ale sám nerešpektuje nikoho okrem svojich podporovateľov. Dokonca ani legitímne zvolených poslancov NR SR. Pripomínam, že my sme jeho účasť na spomienkovej akcii tolerovali. Je smutné, že na čele štátu stojí práve takýto človek,“ píše Uhrík.
     
    O zrušenej účasti prezidenta Andreja Kisku na koncerte pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie sme viac písali TU
     
    Saskársky poslanec Peter Osuský (SaS) odpovedal na pozvanie Konferencia biskupov Slovenska (KBS) rovnako odmietavo ako prezident. 
     
    „Niektoré pozvania nepotešia… So smútkom som prijal informáciu, že na pripomienku svetlého momentu v dejinách totality sa dostalo pozvania i tým, ktorí nosia v srdci i mysliach nenávisť a lásku k inej totalite,“ adresuje Osuský svoju nespokojnosť predsedovi KBS arcibiskupovi Stanislavovi Zvolenskému. Poslanec SaS dodáva, že vzhľadom na zmienenú skutočnosť sa nezúčastnil koncertu po pietnom zhromaždení.
     
    Osuský však nebol jediný, kto sa pozastavil nad tým, že pozvanie dostali aj poslanci ĽSNS. Odídenec zo SaS poslanec Martin Poliačik informoval na sociálnej sieti, že keď sa dozvedel o účasti kotlebovcov na spomienkovom koncerte, tak sa otočil pred Redutou, kde sa mal konať. 
     
    „Tešili sme sa na dnešný koncert a nezazlievam iným, že sa rozhodli sa ho zúčastniť. Pre nás však bolo sláviť výročie Sviečkovej manifestácie po boku fašistických poslancov neprijateľné,“ napísal Poliačik na Facebooku. 
     
    V komentároch pod svojím statusom Poliačik dodáva, že ľudí, ktorí sa z rovnakých dôvodov otočili pred Redutou, bolo dosť. „Mnoho diplomatov, samozrejme, celá židovská obec,“ píše k neúčasti poslanec, ktorý zo SaS odišiel do mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko. 
     
    Kým liberálni poslanci zostali pobúrení účasťou kotlebovcov na koncerte k výročiu Sviečkovej manifestácie, poslanec Smeru Ľuboš Blaha sa pýta, čo robil Andrej Kiska, keď ľudia pred tridsiatimi rokmi stáli v uliciach so sviečkami v rukách, aby dali nenásilným spôsobom najavo svoj názor. 
     
    „Keď sa tu už v tento pamätný deň dnes všetci pretekajú, kto je väčší antikomunista, napadlo niekomu spýtať sa Kisku, čo robil počas Sviečkovej manifestácie v 1988? Dovolím si hádať, že ako syn ťažkého komunistu a ako funkcionár Socialistického zväzu mládeže tam náš milý súdruženko, kádrová rezerva strany, buditeľ socialistického rána, nestál so sviečkou na Hviezdoslavku ponorený v modlitbách. Niežeby som mu to zazlieval, ale načo sa to dnes hrá? To mu fakt niekto na Slovensku verí, že práve on je ten symbol odporu proti bývalému režimu a, povedzme, Čarnogurský je ruský agent, ktorý bol vlastne vždy skrytý komunista? To fakt práve Kiska ide moralizovať o demokracii? Prepáčte, mne je to v zásade jedno, ale to sa ozajstným disidentom z marca 1988 nedvíha žalúdok z takéhoto pokrytectva?!“ kladie si Blaha otázky na svojom facebookovom profile.
     
    František Šebej (Most-Híd), ktorý po obmene vlády položil svoj poslanecký mandát, si kladie otázku, v akej krajine to žijeme. 
     
    „Konferencia biskupov Slovenska pozvala na koncert na pripomienku Sviečkovej demonštrácie kotlebovcov. A skladba Mariána Vargu sa nesmie hrať v Dóme sv. Martina, Marián im prekáža, Kotleba im neprekáža. Pripomínam tiež, 25. marca (dnes) 1942 odišiel z Popradu prvý transport židovských dievčat do Osvienčimu,“ pripomína Šebej v statuse na sociálnej sieti. 
     
    V trochu inom duchu sa vyjadril spoluzakladateľ KDH Vladimír Palko. Zrušením účasti na koncerte k tridsiatemu výročiu Sviečkovej manifestácie sa prezident podľa exministra vnútra presunul od kritizovania kotlebovcov ku kritike Konferencie biskupov Slovenska, ktorá organizovala koncert a rozposielala pozvánky všetkým poslancom tak, ako je zvykom. 
     
    „Každý, kto pozornejšie sleduje politiku, vidí, že názor prezidenta na Mariana Kotlebu sa v zásade nelíši od názoru predstaviteľov katolíckej cirkvi na Kotlebu. A cirkev tiež dala viackrát najavo tento svoj názor. Mieru dávania najavo tohto názoru si však má každý určovať sám. Nemal by ho pre všetkých ostatných určovať pán prezident,“ myslí si Palko. 
     
    Nad krokom prezidenta sa pozastavuje aj bývalý slovenský diplomat a politik KDH Jozef Mikloško. „Prezident Kiska neprišiel na koncert usporiadaný KBS. Urazil tým Nemecko, exprezidenta Gaucka, KBS a aj cirkev. To sa nerobí. KBS koncert dlho pripravovala a veľa ľudí neprišlo,“ píše Mikloško na sociálnej sieti. 
     
    „V rade pre diplomatov bolo prázdno. Videl som iba veľvyslankyňu ČR a zástupcu Ruska. Veľvyslanci ignorovali túto slávnosť, uvidíme, ktorí budú ignorovať pochod Pride?“ kladie si Mikloško otázku. 
     
    Konferencia biskupov Slovenska v reakcii uviedla, že cirkev nie je politická organizácia a ak pozýva verejných predstaviteľov na podujatia, ktoré organizuje, tak nerobí politiku. 
     
    - Reklama -