Prieskum: Američania prestávajú dôverovať Facebooku

    0
    Logo sociálnej siete Facebook (Autor: TASR /AP)

    Menej než polovica Američanov (41 percent) verí, že Facebook dodržiava americké zákony o ochrane súkromných údajov. Vyplýva to z on-line prieskumov vykonaných v spolupráci Reutersu a spoločnosti Ipsos publikovaných v nedeľu.

    Facebook má problémy i v Európe. Podľa nemeckého nedeľníka Bild am Sonntag, ktorý v tejto súvislosti taktiež zverejnil prieskum verejnej mienky, sa až 60 percent Nemcov obáva, že Facebook a iné sociálne médiá majú negatívny vplyv na demokraciu.

    V britskom denníku Observer a amerických denníkoch New York Times a Washington Post sa pritom objavila správa, v ktorej sa spoluzakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg ospravedlnil za “narušenie dôvery” a povedal, že, sociálna sieť “má povinnosť chrániť osobné údaje” svojich používateľov – a ak toho nie je schopná, ich dôveru si nezaslúži.

    Facebook sa v Európe i v Spojených štátoch dostal pod drobnohľad v súvislosti s únikom osobných údajov. Dáta z profilov facebookových používateľov prostredníctvom aplikácie zozbieral výskumník Alexandr Kogan, ktorý ich neskôr odovzdal spoločnosti Cambridge Analytica. Tá ich podľa obvinení mala použiť na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016.

    - Reklama -