Nie som si istý, či Bugár konal ako slobodný človek. Ficove reči o Sorosovi a rukopise zo zahraničia hodnotím ako výraz zúfalstva a strachu, hovorí Mikloš

0
Ivan Mikloš (Autor: TASR)
Za vyslovenie dôvery novej vlády Petra Pellegriniho hlasovalo v pondelok 81 poslancov NR SR. Pellegriniho kabinet bol prezidentom menovaný minulý týždeň vo štvrtok, pričom ešte v utorok Kiskovi prekážal nominant na post ministra vnútra Jozef Ráž. Udiali sa podľa vás dostatočné zmeny, ktoré môžu prinavrátiť dôveru ľudí v štát?
 
Obávam sa, že nie. Dôveru ľudí v štát môže navrátiť len zásadná zmena toho štýlu politiky, aký tu Smer predvádza už vyše desať rokov. A zásadná zmena je málo pravdepodobná, pretože stále je to vláda Smeru a dvoch menších koaličných partnerov, ktorým takýto štýl politiky nielenže neprekáža, ale už vyše dvoch rokov sa na ňom podieľajú.
 
Navyše dvaja hlavní protagonisti korupčného a klientelistického štýlu politiky, pre ktorý ľudia štátu nedôverujú, síce odišli zo svojich funkcií, ale stále sú najvplyvnejšími figúrami najsilnejšej vládnej strany vo vláde nového premiéra Pellegriniho. A na dôvažok ani osobná politická história premiéra Pellegriniho nedáva veľa nádejí, že by mohol konať v prospech zmeny štýlu starej smeráckej politiky. 
 
Ako hodnotíte správanie Roberta Fica, ktorý sa po vyhlásení prezidenta Andreja Kisku, že vidí riešenie politickej krízy v zásadnej rekonštrukcii vlády alebo v predčasných voľbách, pýtal na stretnutie prezidenta s Georgeom Sorosom a hovoril o rukopise zo zahraničia?
 
Hodnotím to nielen ako politický suterén, ale aj ako výraz zúfalstva a strachu. A nešlo len o hru Sorosovou kartou, ale v podstate o všetko, čo po zverejnení správy o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Fico urobil. Presne v zmysle „topiaci sa slamky chytá“. 
 
Predseda Mosta-Híd Béla Bugár dostal od republikovej rady mandát, aby rokoval o predčasných voľbách alebo Most vystúpil z vlády. Nakoniec prišlo k tomu, že Robert Fico podal demisiu a vymenilo sa pár ministrov. Niektorí hovorili, že Bugár opäť zradil svojich voličov. Mal podľa vás možnosť konať inak?
 
Mal povinnosť konať inak, ale neviem, či aj možnosť. Inými slovami povedané, nie som si istý, či konal ako slobodný človek. 
 
Desiatky tisíc ľudí vyšli do ulíc, pričom posledná požiadavka organizátorov boli predčasné voľby. Na druhej strane sme však parlamentná demokracia a nová vláda ma väčšinovú podporu v parlamente. Očakávali ste predčasné voľby? Reaguje vláda dostatočne na tlak verejnosti?
 
Predčasné voľby by boli celkom určite najlepším a najčistejším riešením. A to napriek tomu, v akom stave a v akej kondícii sa dnes nachádza slovenská opozícia. Predčasné voľby by nanovo rozdali karty, pričom ich hlavnou témou by celkom určite bola zmena smeráckeho štýlu politiky založenom na korupcii, klientelizme a paralýze štátnych orgánov, ktoré majú proti korupcii a klientelizmu bojovať. Bola by tu aspoň šanca, že k takejto zmene dôjde. V súčasnosti je táto šanca minimálna, ako som už spomenul.
 
 
Koalícia vyčítala opozícii, že vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice politicky zneužíva. Ako hodnotíte súčasnú opozíciu? 
 
To je úplný nezmysel. Opozícia tu nie je na to, aby vládu hladkala. Fico by o tom niečo mal vedieť. O to viac, ak táto vražda a všetko, čo s ňou priamo alebo nepriamo súvisí, potvrdzuje a znásobuje všetky podozrenia a obvinenia, pre ktoré nielen opozícia vládu, ale najmä vládny Smer už dlhodobo kritizujú.
 
Druhá vec je, že popri kritike a odhaľovaní nových škandálov a káuz by opozícia mala ponúkať aj systémové riešenia, napríklad v oblasti posilnenia nezávislosti a akcieschopnosti orgánov činných v trestnom konaní. A mala by predovšetkým ľudí, ktorí stratili dôveru v štát, presvedčiť, že oni sú schopní tú dôveru ľuďom prinavrátiť. 
 
Robert Fico veľakrát spomenul, že mu chýba opozícia v zložení Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Uvažujete nad tým, že by ste sa vrátili do slovenskej politiky?
 
Neuvažujem, mne Fico naozaj nechýba.
 
Myslíte si, že Robert Fico už v politike skončil? Ako vidíte jeho budúcnosť, prípadne budúcnosť Smeru, ktorého preferencie posledné roky neustále klesajú?
 
Už pár dní po zverejnení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po prvých Ficových reakciách na ňu som napísal, že Fico s Kaliňákom sú už politickými mŕtvolami bez ohľadu na to, ako dlho ešte budú okupovať úrad vlády  a ministerstvo vnútra. O to viac to platí dnes, keď už boli deložovaní.
 
Dôležitou otázkou však ešte stále je, ako dlho budú svoj vplyv v strane Smer využívať na to, aby bránili zmene systému, ktorý tu za vyše desať rokov vybudovali. Môžete si byť istí, že urobia všetko možné aj nemožné, pretože po vyvodení politickej zodpovednosti im teraz pôjde o vyhnutie sa tej trestnoprávnej. 
 
Na svojom Facebooku ste prednedávnom napísali, že Fico je sofistikovanejší Mečiar. Aké paralely medzi nimi vidíte?
 
Myslím, že výstižnejšie, ako som to zhrnul v tom statuse, by som to urobiť nevedel, takže to zopakujem. Už dávno tvrdím, že Fico je len sofistikovanejší Mečiar, ktorý hovorí po anglicky a vie používať príbor. A veril som, že skôr alebo neskôr aj skončí ako Mečiar. Je až neuveriteľné, ako sa táto analógia v posledných dňoch napĺňa a mozaika doplňuje. Takže už je jasné, že Fico má svojho Lexu (Kaliňák), Nagyovú (Trošková), Sýkoru (Vadala), Rezeša (Brhel, Výboh), Flašíka (Tomáš), Kňažka (Maďarič), Kováča (Kiska), Remiáša (Kuciak) a dokonca má aj svoju Elektru (Bonaparte). Došlo už dokonca aj k personálnemu prieniku – Fico a Mečiar majú toho istého Sorosa. Naozaj dokonalé splynutie.
 
Teraz len dodám, že keď som to písal, tak som ešte zabudol na to, že ako mal Mečiar svoje Pasienky, Fico má oslavy MDŽ. Ale, samozrejme, to sú len symboly, dôležitejšie sú paralely v spôsobe robenia politiky, v nezodpovednej a nekompetentnej ekonomickej politike, v geopolitickej dezorientácii, v populizme, v tom, že rovnako ako Mečiar aj Fico sa stal namiesto bojovníka proti korupcii jej generátorom, v tom, ako obaja zneužívali štátne orgány, kriminalizovali opozíciu, útočili na novinárov a médiá atď., atď. 
 
Predpokladáte, že súčasná koalícia dovládne ďalšie dva roky?
 
To naozaj neviem. Nechajme sa prekvapiť, osmičkový rok sa ešte neskončil. 
 
- Reklama -