Schuster pochvalne: Orbán bojuje za Maďarsko. Nakoniec prišlo na jeho slová

0
Rudolf Schuster (Autor: TASR)

Málo sa zdôrazňuje, že váš podpis je pri vstupe Slovenska do Európskej únie aj do NATO. Prezentuje sa to ako zásluha Mikuláša Dzurindu, ale aj vy ste mali zásluhu na tej diplomacii. Ako možno teraz vnímate spochybňovanie EÚ aj NATO, ktoré zaznieva aj od niektorých poslancov v parlamente?

Kto spochybňuje NATO a Európsku úniu, tak nevie, čo je medzinárodná politika. Bol by som rád, keby už niekto povedal to číslo, koľko miliárd sme získali z Európskej únie a ako by vyzeralo Slovensko bez týchto peňazí. Samozrejme, že teraz by bolo dobré, keď máme byť platcami, aby sme vystúpili. Takých by bolo. Neuvedomujú si však, ako sme boli izolovaní za Mečiara. Teraz sa nám už dobre hovorí, čo všetko je zlé. V tom čase by sme neviem čo všetko urobili, aby sme sa priblížili k dverám EÚ.

Keď som kandidoval za prezidenta, tak som zdôrazňoval, že mojou úlohou bude, aby sme počas môjho funkčného obdobia vstúpili do oboch inštitúcií. Amerika si určila, aby všetky postkomunistické štáty, ktoré boli vo Varšavskej zmluve, najskôr vstúpili do NATO a tam ukázali svoju demokratickú pripravenosť a potom vstúpili aj do EÚ. Ak si niekto myslí, že by sme išli do Európskej únie bez členstva v NATO, tak sa veľmi mýli. Slovensko ostalo pred dverami NATO z V4 ako jediný za deficit demokracie a postoj k národnostným menšinám počas Mečiarovej éry.

Po vstupe do úradu prezidenta som už mal kontakty po celej Európe a snažil som sa na diplomatickej úrovni pripravovať Slovensko na vstup do NATO aj EÚ. Tykal som si napríklad s poľským prezidentom Aleksandrom Kwasniewskym, ktorý ma zoznámil s Billom Clintonom a neskôr Georgeom Bushom, ktorý ma dvakrát prijal počas deviatich mesiacov na najvyššej úrovni v Oválnej pracovni. Takisto ma prijali aj v Kanade, kde som sa cítil ako doma.

Okrem spomínaných dobrých vzťahov na Západe ste mali dobré vzťahy aj na Východe, nie?

S Vladimirom Putinom som sa stretol trikrát. Prvýkrát neoficiálne na majstrovstvách sveta v lyžovaní v tirolskom St. Antone v Rakúsku. Dzurinda sa s Putinom stretnúť nechcel, ale ja som tvrdil, že musíme s Ruskom spolupracovať, pretože je to pre nás ekonomicky výhodné. Zároveň si však musíme plniť aj povinnosti voči NATO a EÚ. Počas toho, ako som čakal na stretnutie s Putinom, prišiel za mnou rakúsky prezident Thomas Klestil s tým, že Putina najskôr považoval za „suchára“, ale po osobnom stretnutí zistil, že všetko je inak a že navyše hovorí aj perfektne po nemecky.

Prišiel som teda za ním a začal som po nemecky. Putin sa usmial a povedal, že vie, že viem dobre po nemecky, ale nech hovorím po rusky. Počas rozhovoru sa ma pýtal, či prídem na oficiálnu návštevu do Moskvy, keď dostanem pozvanie. Hovorili sme aj o NATO s tým, že Putin povedal, že náš krok nevítajú, ale chápu, že tam vstúpiť musíme.

Po treťom stretnutí s Putinom mi americký veľvyslanec hovoril, že sa s ním príliš často stretávam, či je to dobré. Odpovedal som mu, že pokiaľ ma pozve, tak tam idem, pretože my potrebujeme mať s Ruskom dobré vzťahy. Hneď na to prišlo pozvanie od Busha, takže naša diplomacia bola vyvážená. Týkalo sa to aj vzťahov s Čínou. Povedal som, že kto chce, nech otvorí ľudské práva, ale ja to nebudem, pretože vtedajší nemecký kancelár Gerhard Schröder ma varoval, nech to nerobím, že všetci tam robia biznis.

Nakoniec som z Číny dostal špeciálny röntgenový hraničný prístroj na kontrolu vozidiel za štyri milióny korún a tiež čínske bojové nadzvukové lietadlo A-5 Fantan, ktoré je umiestnené v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Priateľské vzťahy s Čínou sme mohli využiť aj dnes, ale nechali sme ich vychladnúť.

V jednom rozhovore pre Parlamentné listy ste povedali, že fandíte Viktorovi Orbánovi, pretože v podstate chráni Európu. Stále ste jeho fanúšikom?

S Viktorom Orbánom som kamarát dodnes. Aj keď bol v opozícii, sme sa stretávali. Dokonca, keď som bol chorý, tak ma prišiel navštíviť domov. Myslím si, že Orbán za Maďarsko bojuje a to nie je nacionalizmus, lebo vidíte, ako s nami spolupracuje. Chcem a prajem si, aby medzi Slovenskom a Maďarskom boli aj naďalej dobré vzťahy.

Orbánovi sa najviac vyčítal jeho postoj k migrantom. Nakoniec ale prišlo na jeho slová, keď začal ako prvý budovať ploty. Teraz sa budujú ploty medzi Francúzskom a Anglickom, o tom sa však nehovorí. Kvóty boli nešťastím pre Európu. Nikdy sa nemali ani masovo otvoriť hranice a pustiť sem státisíce migrantov. Aj Merkelová musela priznať, že sa to skončilo inak, ako to prvotne zamýšľala. Mám súcit s tými, ktorí utekajú pred vojnou, ale nie aby sem masovo prúdili migranti a vy ani neviete, ktorý je z nich terorista a ktorý skutočným utečenec. V tomto prípade urobila Európska únia veľkú chybu a preto súhlasím s názormi Viktora Orbána.

V rámci EÚ získava na váhe aj názor V4, ktorá bola rovnako kritická voči kvótam.

Vždy som bol veľkým podporovateľom V4. V Európskej únii nemajú radi, keď je naša kritika spoločná v rámci Vyšehradskej štvorky, lebo vedia, že ak majú do činenia samostatne so Slovenskom či Maďarskom, tak nás „ľahko upracú“. Keď sa ale spojíme, tak máme väčšie slovo. V4 nie je proti Európskej únii, ale je v prospech týchto malých štátov, aby sme získali to, čo nám patrí.

Vy ste mali veľmi priateľské vzťahy aj s bývalým ukrajinským prezidentom Leonidom Kučmom. Sledujete aj teraz dianie na Ukrajine?

Viackrát ma kritizovali za priateľský vzťah s Kučmom, ale dnes sa potvrdzuje, že najviac pre Ukrajinu sa urobilo práve za jeho prezidentovania. Postavilo sa najviac ciest, rekonštruovali sa železnice a stavali byty. Rýchlo sa rozvíjala aj ekonomika. Za Viktora Janukovyča sa to začalo kaziť.

- Reklama -