Analytik Naď: Postavili sme sa Veľkej Británii a EÚ chrbtom. Toto je prejav tvrdej a suverénnej politiky Slovenska?

0
Jaroslav Naď (Autor: Reprofoto, Facebook)

Slovensko povolalo svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hovorí, že ide o vážny diplomatický akt, keďže sme k podobnému kroku za 25 rokov nesiahli. Ako závažný krok to je?

V hierarchii diplomatických reakcií je tento akt naozaj seriózny, pričom je to prvýkrát, keď sa Slovenská republika na bilaterálnej úrovni s Ruskou federáciou rozhodla povolať domov na konzultácie z Moskvy nášho veľvyslanca. Treba to vnímať ako správny krok, ale z môjho pohľadu nie je dostatočný. Ak sme mali prejaviť solidaritu s našimi strategickými spojencami a partnermi v Európskej únii a mimo EÚ, tak sme sa mali aspoň symbolicky pridať k V4 a tiež vyhostiť minimálne jedného z aktívne pôsobiacich spravodajských dôstojníkov s diplomatickým krytím na ruskej ambasáde.

Predseda parlamentu Andrej Danko včera uviedol, že povolanie nášho veľvyslanca z Moskvy je maximálny možný krok a že ani Veľká Británia nebola s nami solidárna a že nás hodila cez palubu v rámci EÚ, a stále má voči nám veľa domácich úloh, ktoré má splniť.

Andrej Danko je predsedom politickej strany, ktorá dlhodobo presadzuje rusofilné postoje. Je to politik, ktorý je proti NATO, proti USA a Západu. Danko sa rozhodol napriek odporúčaniam ministerstva zahraničných vecí a bez konzultácie svojho prejavu rozprávať v ruskej Štátnej dume, kde pôsobil absolútne servilne a nevhodne na pozíciu vysokého ústavného činiteľa krajiny, ktorá je členom EÚ a NATO.

Jeho vyjadrenia kritizujúce akékoľvek ďalšie kroky západného spoločenstva, pričom hovoríme o viac ako tridsiatich krajinách, voči ruským spravodajským dôstojníkom, ktoré zneužívajú diplomatické krytie, sú nemiestne a iba dokazujú jeho neznalosť geopolitiky a bezpečnostného prostredia.

Pochybovanie, či sa k nám správala Veľká Británia v minulosti solidárne alebo nie, je na zváženie, lebo je to práve Veľká Británia, ktorá nám výrazným spôsobom pomáhala na bilaterálnej úrovni pred vstupom do NATO a Európskej únie. Tiež nám pomáhala z hľadiska ekonomického začleňovania do západných štruktúr, pričom nám priniesla jednu z najväčších investícií v automobilovom priemysle. Dokonca máme s Veľkou Britániou a s celou Európskou úniou, ktorej sme sa teraz postavili chrbtom, väčšiu ekonomickú výmenu ako s Ruskou federáciou.

Robert Fico však tiež povedal, že nám musí záležať na dobrých vzťahoch s Ruskom, pretože Európa potrebuje Rusko a Rusko potrebuje Európu, a za každú cenu a bez dôkazov by sa nemal z Ruskej federácie vytvárať svetový nepriateľ číslo jeden.

Fico si spolu s Dankom predstavujú dobré vzťahy tak, že sa necháme očierňovať zo strany oficiálneho predstaviteľa Ruskej federácie, že Slovenská republika mohla byť jednou z troch krajín, ktorá zrealizovala útok voči agentovi Skripaľovi? My sme na tento výrok ani len nereagovali, na rozdiel od Švédov a Čechov, ktorí si povolali ruského veľvyslanca.

Vtedy sme sa vôbec nezachovali suverénne, ale naopak sme stiahli chvost, aby sme náhodou neurazili niekoho, kto obvinil našu krajinu z toho, že mohla spáchať teroristický akt na území Veľkej Británie s použitím chemických zbraní. Na toto nebolo treba reagovať, lebo to boli Rusi a keď sa na nás obráti tridsať našich spojencov, aby sme vyhostili jedného špióna, tak to máme vnímať ako nepriateľský akt voči Ruskej federácii?

Ľudia by si mali zvážiť, či sme dokázali jasne protestovať proti tomu, čo šíria Rusi. Napríklad sme nereagovali ani na to, keď v ruskej štátnej televízii hovorili, že sem v roku 1968 neprišli s tým, aby nás obsadili, ale že nás prišli ochraňovať proti NATO. Nereagovali sme ani, keď bol ruský diplomat akreditovaný na Slovensku protestovať proti Novembru ´89 na komunistami organizovanom mítingu v Košiciach. Teraz sme ostali tiež ticho, keď nás Rusi obvinili, že sme mohli spáchať teroristický útok. Toto je prejav veľmi tvrdej a suverénnej politiky Slovenska?

Ako budeme teda podľa vás vyzerať v očiach spojencov?

Ešte oveľa horšie je, okrem toho, že sme sa nepripojili k 19 krajinám EÚ a nevyhostili sme ruského špióna, že sme jedinou krajinou v rámci V4, ktorá takto zareagovala, čo úplne svieti. Slovenská republika už dnes nevyzerá vôbec dobre. Stiahnutie veľvyslanca z Moskvy je istým prejavom, ktorým sa snažíme napraviť škody, ktoré sme urobili, ale nie je to dostatočné. Už dnes naši partneri a spojenci ukazujú na Slovenskú republiku.

Priklonili sme sa k takým krajinám, ktoré majú tvrdé a na hrane balansujúce aktivity s Ruskou federáciou. Či už je to Malta, ktorá predáva pasy ruským občanom, alebo Cyprus, ktorý obviňujú, že perie ruské peniaze, alebo ministerka zahraničných vecí Rakúska, ktorá pochádza zo strany, ktorá má blízko ku krajnej pravici. K takýmto krajinám sme sa pripojili, pričom nás predbehlo aj Maďarsko a Česká republika, ktoré majú v istých momentoch proruské postoje. Takú solidaritu, akú sme prejavili so západnými krajinami, tak takú prejavia oni nám, ale čo sme si zasiali, tak to budeme aj žať.

Práve to je hlavný argument Slovenska, že nie všetky krajiny sa pridali, pričom sa poukazovalo na Rakúsko alebo Portugalsko.

Portugalsko nemá žiadne vzťahy vo svojej geografickej polohe s Ruskou federáciou. My sme krajina, ktorá je jedna z cieľových krajín Ruska z hľadiska propagandy, spravodajskej činnosti a rozbíjania vnútorného chodu demokratického zriadenia našej krajiny. O tom nehovorím iba ja, ale hovoria o tom aj naše vlastné spravodajské služby. Rovnako o tom hovoria spravodajské služby Česka, Rakúska či Maďarska. Je to fakt a navyše česká bezpečnostná služba hovorí o tom, že do 40 % diplomatického personálu Ruskej federácie, ktorý je akreditovaný v Českej republike, má spravodajské úlohy a sú to spravodajskí dôstojníci.

Čo sa týka Rakúska, ako som povedal, Rakúsko má zahraničnú politiku v rukách krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je veľmi blízka aj Dankovej Slovenskej národnej strane.

Príslušníci vojenských síl pracujú na dodávke v anglickom meste Winterslow v súvislosti s vyšetrovaním prípadu otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktorých našli otrávených v anglickom meste Salisbury Zdroj:TASR

Ak sa dotkneme samotnej kauzy Skripaľ, ruské ministerstvo zahraničných vecí sa bráni, že nie sú žiadne dôkazy, že by útok na bývalého ruského dvojitého špióna Sergeja Skripaľa vykonali a navyše včera naznačilo, že za útokom môže byť Británia.

Rusko menovite naznačilo, že za útokom môže byť Slovensko, Česká republika, Švédsko. Teraz prišli s Veľkou Britániou. Už aj ústami ministra zahraničných vecí Lavrova hovorili, že za tým všetkým je USA. Mali by sa v prvom rade rozhodnúť, ktorú krajinu ešte neobvinili.

Druhá vec sa týka možnosti spracovania chemickej látky, ktorá bola použitá pri útoku. Zároveň som presvedčený, že Veľká Birtánia disponuje dostatočnými dôkazmi na to, aby mohla také tvrdé vyjadrenia vysloviť. Navyše bolo preukázané nezávislými súkromnými spoločnosťami, že Ruská federácia začala pomocou rôznych technológií vytvárať obrovský informačný šum a rozširovať útočné pozície voči iným krajinám za to, kto je zodpovedný za Skripaľovu vraždu ešte predtým, ako Veľká Británia povedala, že to je Rusko. Dokonca boli identifikované systémové softvéry, ktoré takéto správy posielali a to viac ako tisíc denne. Ruská federácia by mali byť z tohto hľadiska ticho a byť rada, že to prebieha tak, ako to prebieha.

Očakávam, že Veľká Británia si dá veľmi záležať, aby dokázala rozmotať celú pavučinu, ako sa to udialo. To, že zatiaľ neposkytla dôkazy Ruskej federácii, súvisí práve s procesom vyšetrovania, aby ho nezmarili. Ja by som nepodceňoval útočné aktivity Ruska, ktoré dokazujú, že likvidujú jedného bývalého spravodajského dôstojníka za druhým. Skripaľ nebol prvý prípad. Verím však, že Veľká Británia celú vec dôkladne vyšetrí, pričom prídu s jasnými dôkazmi, ktoré aj tak Ruská federácia spochybní tak, ako spochybnili po medzinárodnom vyšetrovaní to, že zostrelili lietadlo, ktoré letelo nad územím Ukrajiny.

Andrej Danko sa vyjadril, že požiadal britského veľvyslanca, aby jeho krajina vo väčšom rozsahu sprístupnila všetky informácie, ktoré budú jasne deklarovať zodpovednosť Ruska za útok. Nemala by Veľká Británia skutočne poskytnúť viacej dôkazov?

Naozaj si myslíme, že Veľká Británia v procese vyšetrovania poskytne dôkazy, ktoré majú Slovenskej republike alebo ľuďom, ktorí majú dlhodobo proruské a protizápadné postoje, aby im niekto zmaril vyšetrovanie?

Ja som presvedčený, že tí, ktorí mali dôkazy vidieť, ich videli a tiež som presvedčený, že Veľká Británia dala dôkazy krajinám, ktorým dôveruje a ktoré neposunú informácie ďalej. Tiež si myslím, že vyhostenie spravodajských dôstojníkov Ruskej federácie by nemala byť otázka iba toho, že budeme reagovať na požiadavku Veľkej Birtánie, ale mali by sme ukázať svoju suverenitu a konať, keďže naše spravodajské služby veľmi dobre vedia, ktorí diplomaticky krytí spravodajskí dôstojníci tu pôsobia.

Slovensko k podobnému kroku predsa už pristúpilo. Za druhej vlády Mikuláša Dzurindu sme vyhostili dvoch ruských spravodajských dôstojníkov s diplomatickým krytím, pretože sme mali podrobné informácie. Toto bola otázka suverenity a nie to, že budeme bojovať proti našim spojencom a partnerom.

Dokonca Slovenská informačná služba dostala od súdu povolenie na to, aby odpočúvali telefóny, ktoré sú registrované na ruskej ambasáde. To znamená, že my monitorujeme a presne vieme, ktorí dôstojníci tu čo robia. Teraz je otázka politickej suverenity a vôle Slovenskej republiky, či je ochotná alebo nie toto ďalej trpieť.

- Reklama -