Škandál nemeckej pošty. Pred voľbami predávala údaje o zákazníkoch politickým stranám

    0
    Nemecká pošta, ilustračné foto (Autor: TASR)

     Agentúra DPA uviedla, že dve veľké strany – Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou a opozičná Slobodná demokratická strana (FDP) – medzitým potvrdili článok nedeľníka Bild am Sonntag, podľa ktorého odkúpili údaje o zákazníkoch podniku Deutsche Post, aby sa mohli vo svojej kampani zamerať na určité skupiny voličov.

    Hovorca spoločnosti Deutsche Post Direkt, ktorá je súčasťou niekdajšieho štátneho poštového koncernu, však v reakcii ubezpečil, že poskytnuté boli len všeobecné štatistiky o domácnostiach, ako je pohlavie a vzdelanie členov, ich spotrebiteľské návyky a demografické údaje.

    Pošta pri zaznamenávaní a spracúvaní “údajov vzťahujúcich sa na osoby prísne dodržiava” príslušné zákony, ubezpečil nemenovaný hovorca, ktorého citovala DPA.

    K uvedenému odhaleniu v Nemecku došlo v čase, keď vyvolal vo svete rozruch únik údajov o miliónoch používateľov siete Facebook. Dáta zozbierané z jednotlivých profilov boli údajne použité na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016.

    Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá vládne spolu s kresťanskými demokratmi v rámci obnovenej koalície, ako aj opoziční zelení, strana Ľavica a pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyhlásili, že v oblasti cielenej predvolebnej kampane nespolupracovali s Deutsche Post.

    - Reklama -