Údajný ruský hacker, ktorého zadržali v Česku, sa v USA pokúsil o útek

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Americkí väzenskí dozorcovia uviedli, že Nikulin sa vo väzbe správal “vzdorovito”, dopustil sa aj fyzickej konfrontácie a nakoniec sa pokúsil o útek.

    Nikulin sa už raz pred súd v Spojených štátoch postavil. Na prvom bleskovom vypočúvaní v San Franciscu vyhlásil, že sa cíti nevinný. USA ho podozrievajú z hackerského útoku na tri technologické firmy – na sociálne siete LinkedIn a Formspring a na webové úložisko Dropbox – z rokov 2012-13. Avšak špekuluje sa aj o jeho zapojení do ovplyvňovania volieb v USA.

    Nikulina (30) zadržali predvlani v Prahe na základe amerického zatykača. Česko ho minulý týždeň vydalo do USA, za čo sa Washington poďakoval. O vydanie však malo záujem aj Rusko, preto krok Českej republiky odsúdilo. Ruský veľvyslanec v Prahe Alexander Zmejevskij v stredu na tlačovej konferencii varoval, že to zhorší vzájomné vzťahy medzi ČR a Ruskom. Česko podľa neho nevenovalo patričnú pozornosť ruským výzvam, že v podmienkach “rozvinutej protiruskej hystérie v USA” nemôže Nikulin počítať so spravodlivým procesom.

    - Reklama -