Kiska očakáva, že k odvolaniu Gašpara dôjde v najbližších dňoch

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Pri menovaní novej vlády a pri rozhovore s ministrom vnútra som povedal, že výmena kľúčových ľudí v polícii, medzi ktorých pravdaže patrí aj policajný prezident pán Gašpar, je kľúčovou vecou k tomu, aby sme mohli naspäť začať budovať dôveru ľudí v políciu. Vláda stojí pred ťažkou úlohou, ale nemáme najmenšiu šancu túto dôveru vrátiť, pokiaľ nedokážeme v najbližších dňoch takúto nesmierne dôležitú vec pre upokojenie a získanie dôvery, ako je odstúpenie policajného prezidenta pána Gašpara,“ uviedol Kiska ohľadom ohlásených protestov v slovenských uliciach, na ktorých budú ľudia vo štvrtok žiadať odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. 

    Predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí vo štvrtok pokračujú vo verejných zhromaždeniach, žiadajú odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii, ale aj odpolitizovanie vedenia polície.

    Premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) mrzí, že sa uskutočnia ďalšie verejné zhromaždenia s požiadavkou na odvolanie Tibora Gašpara. Túto personálnu otázku i ďalšie kroky ohľadom polície má totiž v kompetencii nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), na ktorého sa premiér spolieha a dáva mu „voľné ruky”.

    Zeman chce český dom v Bratislave

    Čechov a Slovákov rozdeľuje deväť miliónov a český dom v Bratislave. Povedal to znovuzvolený český prezident Miloša Zeman počas tlačovej konferencie po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom na Štrbskom Plese.

    „My sme dali deväť miliónov a ja som otváral slovenský dom v Prahe, teraz je na rade Andrej. Ja som sa rozhodol riešiť tento posledný česko-slovenský problém, a to je neexistencia českého domu v Bratislave a venovať tomu, ak bude nutné, celých päť rokov svojho funkčného obdobia,“ vysvetlil Zeman.

    Mala by to podľa neho byť trojpodlažná budova v centre Bratislavy a český prezident verí, že ho bude otvárať spoločne s Kiskom. „Aj napriek tomu, že sme menšia ekonomika, tie peniaze určite nájdeme a tešíme sa na to, že český dom v Bratislave vznikne,“ reagoval slovenský prezident. 

    V znamení spoločných výročí

    Predmetom spoločného stretnutia v Tatrách bol aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce medzi oboma krajinami, ktorá sa tento rok nesie v znamení významných spoločných výročí. „Tento rok nás ale čaká veľa príjemných osláv, sté výročie Československa vytvára priestor pre dôstojné a pekné oslavy a spomienky toho, čo sme spolu dokázali,“ zdôraznil Kiska, ktorý s veľkou vďakou prijal pozvanie na 28. októbra do Prahy a teší ho, že Zeman prijal pozvanie na 31. októbra do Martina. Obaja prezidenti sa okrem iného dohodli, že zorganizujú aj jazdu prezidentským vlakom z Brna do Bratislavy, kde zaspomínajú na staré časy. 

    Prezidenti Miloš Zeman a Andrej Kiska na stretnutí vo Vysokých Tatrách. Zdroj: TASR

    V Tartách po 20 rokoch

    Zeman sa do Vysokých Tatier podľa vlastných slov vrátil po 20 rokoch. Naposledy tam bol na chate Kamzík, ktorá patrí slovenským premiérom, pri stretnutí s Mikulášom Dzurindom. „Vtedy nás pozvali na prechádzku, kedy sme sa brodili polmetrovým snehom, na čo sa nedá zabudnúť. Obaja sme vtedy riešili posledný konflikt medzi Českou a Slovenskou republikou, čo bolo delenie zlata. Dospeli sme vtedy k vzájomnej dohode, ktorú kritizovali obe strany, ale dobrý kompromis je taký, pri ktorom sú obidve jednajúce strany bledé hnevom. Od tej doby žiadne problémy nie sú,“ konštatoval Zeman. 

    „Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť tu vo Vysokých Tatrách. V októbri sa tu stretneme znovu, keď tu bude stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky,“ upozornil Kiska.

    Po slávnostnom obede obaja prezidenti absolvujú jazdu na koči okolo Štrbského plesa. Podľa tradície nadštandardných slovensko-českých vzťahov ide o prvú oficiálnu zahraničnú cestu českého prezidenta po jeho opätovnom zvolení do funkcie. Pod Tatry priletel ešte v stredu (4.4.) podvečer. V rámci štvrtkovej návštevy sa Zeman vo večerných hodinách stretne aj s premiérom SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a následne sa v piatok 6. apríla vracia späť do Českej republiky. 

    - Reklama -