Haščák z Penty si píše s Beblavým. Naše podnikanie je prínosom pre Slovensko, píše podnikateľ. A čo kauza Gorila? Reaguje poslanec

    0
    Partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Nezaradený poslanec a líder Spolu Miroslav Beblavý zverejnil na sociálnej sieti list od partnera v Penta Investments Jaroslava Haščáka. Haščák sa rozhodol napísať Beblavému pre program strany Spolu, ktorý je nazvaný Rekonštrukcia štátu, pričom sa tam spomína, prečo Penta nevyrába autá, respektíve nevlastní výrobné fabriky?

    „Možno budete prekvapený, ale jedna z našich nemeckých spoločností, Gehring Group, dodáva svetovým automobilkám ako Daimler-Benz, Volkswagen, BMW, Audi, General Motors a mnohým ďalším stroje pre špeciálne úpravy spaľovacích motorov. Je teda celkom možné, že aj motor auta, na ktorom jazdíte vy, bol vyrobený na strojoch z fabriky Penty. Samozrejme, úspešne riadime aj ďalšie závody, napr. Slovalco, Mecom, Iglotex, Aero, ktoré patria vo svojom odbore medzi špičkové výrobné spoločnosti,“ reaguje na program strany Spolu Haščák.

    Spolumajiteľ Penty pripomína Beblavému, že Penta a jej spoločnosti podnikajú na 10 európskych trhoch, pričom viac ako polovica tržieb skupiny vzniká mimo Slovenska. „Keď naznačujete, že úspech Penty je založený na obchodovaní so štátom, ste úplne mimo reality. Naše spoločnosti nie sú odkázané ani na verejné zákazky, ani na priazeň konkrétneho politika či úradníka. Spoločným menovateľom ich úspechu alebo neúspechu je schopnosť priniesť na trh produkt, ktorý je svojou kvalitou a cenou lepší než produkt konkurencie,“ dodáva.

    Haščák: Naše podnikanie je prínosom na Slovensku

    Podľa Haščáka je ich podnikanie prínosom pre Slovensko. „Som hlboko presvedčený, že naše podnikanie je pre spoločnosť na Slovensku prínosom. Zamestnávame tu viac ako 13-tisíc ľudí a len v roku 2016 sme na Slovensku zaplatili 63 miliónov eur na dani z príjmu a iných daňových povinností. Celkovo naša skupina patrí na Slovensku k najväčším platiteľom daní. Z firiem, za ktorými stojí slovenský kapitál, sme pravdepodobne najväčším prispievateľom do štátneho rozpočtu,“ pokračuje podnikateľ s tým, že od vstupu do segmentu nemocníc v roku 2012 do nich investovali takmer 150 miliónov. Zároveň pripomína otvorenie Nemocnice novej generácie v Michalovciach.

    „Vážený pán Beblavý, keďže spoločnosti v skupine Penta patria vďaka investíciám do inovácií a nových technológií medzi špičku a sú absolútne konkurencieschopné, viacero vašich návrhov na zvýšenie konkurencie, transparentnosti a vymožiteľnosti práva, vítam. Penta sa nebojí trhovej konkurencie. Prekážajú nám však plytké politické útoky a hlúpy populizmus, ktorý často len maskuje nekompetentnosť,“ uzavrel Haščák.

    Beblavého reakcia: Najväčšia bezohľadnosť. Kauzy ako VÚB Kupón či Gorila

    Poslanec Beblavý na Haščákov list zareagoval tak, že skupinu Pentu považuje za „vzorový príklad založeného na prepojení ekonomickej a politickej moci“.

    „Bohužiaľ, fakty zostávajú faktmi aj napriek usilovnej práci spindoktorov. Kauzy ako VÚB Kupón či Gorila, ale aj mnohé menšie, verejnosti menej známe príbehy ukazujú, že váš úspech pochádza nie z najlepších nápadov, ale najväčšej bezohľadnosti voči spoločnému záujmu,“ reaguje Beblavý.

    Líder Spolu pripomína podnikateľovi aj nákup médií. „Drvivú väčšinu vášho podnikania aj dnes tvoria oblasti, kde úspech stojí v nemalej miere na tom, koho poznáte, akých verejných činiteľov viete ovplyvniť a aké nedokonalosti politiky viete využiť, ak nie priamo vytvoriť. Najdôležitejším sektorom pre vás je zdravotníctvo, kde vaším najväčším podnikateľským ´úspechom´ je jednorazové vytiahnutie 400 miliónov eur z Dôvery. Ako ´atómový kufrík´ na ovplyvňovanie verejnej mienky (slová vášho kolegu Dospivu) si kupujete čoraz viac médií, aby ste tak politickú a ekonomickú moc ešte pevnejšie prepojili,“ dodáva.

    „Viem, že to neradi počúvate a myslíte si, že už ste niekde ďalej, ale občasná investícia do výroby alebo inovácií z vás neurobí ani ESET, ani Volkswagen. Zostávate Pentou. Na škodu Slovenska, pre ktoré je vaša moc aj váš biznis model veľkým bremenom,“ uzavrel Miroslav Beblavý.

    - Reklama -