Zomrel bývalý predseda parlamentu Pavol Paška

    0
    Pavol Paška, niekdajší podpredseda strany Smer-SD (Autor: SITA)

    Informáciu, že zomrel bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, priniesol ako prvý Denník N, ktorému to potvrdili predstavitelia Smeru. Mal dostať infarkt.

    Expredseda parlamentu skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice, potvrdil to hovorca nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Paška zomrel v piatok niekoľko minút pred pol jedenástou po viacnásobnej resuscitácii lekárov. “Napriek enormnej snahe, nebola, žiaľ, úspešná,” povedal Kráľ. Bývalého predsedu parlamentu doviezli do areálu nemocnice súkromným autom v kritickom stave so zlyhávaním základných životných funkcií krátko pred desiatou hodinou.

    “Podľa informácií nemocnice smeroval do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Privolaný lekársky tím z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny začal okamžite priamo na mieste s jeho oživovaním,” dodal Kráľ.

    Pavol Paška bol podpredsedom strany Smer – sociálna demokracia a bývalý predseda Národnej rady Slovenskej republiky v rokoch 2006 – 2010 a 2012 – 2014. V novembri 2014 bolo jeho meno spájané s kauzou predraženého CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch. Pod tlakom verejnej mienky a po viacerých protestoch oznámil v noci z 15. na 16. novembra, že odstúpi z funkcie predsedu NR SR. Od 25. novembra 2014 ho vo funkcii predsedu NR SR nahradil Peter Pellegrini, ktorý je teraz premiérom.

    Smer-SD: Odišiel náš dlhoročný kolega a priateľ 

    Náš dlhoročný kolega, straník a v prvom rade priateľ dnes odišiel. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine a ďalším pozostalým. Na sociálnej sieti to v reakcii na úmrtie Pavla Pašku napísala jeho materská strana Smer-SD.

    Prezidenta zaskočila náhla smrť Pašku

    Prezidenta SR Andreja Kisku zaskočila náhla smrť bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, rodine a príbuzným vyjadril úprimnú sústrasť. “Prezidenta zaskočilo náhle úmrtie Pavla Pašku a vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym,” napísal Kiskov hovorca Roman Krpelan v písomnom stanovisku.

    Danko: Opustil náš človek vzdelaný, múdry 

    Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko vyjadruje úprimnú sústrasť rodine zosnulého bývalého šéfa parlamentu Pavla Pašku. Vo vestibule parlamentu bude v piatok popoludní možné zapísať sa do kondolenčnej listiny.

    “Ťažko sa hľadajú slová, keď predčasne odíde človek. O to ťažšie, keď zastával takú vysokú funkciu a osobne som ho poznal. Videl som v poslednej dobe, ako sa trápi z toho, čo sa v tejto spoločnosti deje. Je mi veľmi ľúto, že nás Pavol Paška, človek vzdelaný, múdry, opustil. Chcel by som vyjadriť čo najúprimnejšiu sústrasť celej rodine, skloniť hlavu,” uviedol predseda parlamentu.

    Danko by tiež chcel vyzvať všetkých ľudí, “aby sme sa dnes na Slovensku spamätali, aby prestali riešiť problémy emóciami, aby na sebe vzájomne hľadali dobro, porozumenie a lásku, pretože mám pocit, že ideme veľmi zlou cestou”.

    Zostane navždy zapísaný v novodobej politickej histórii SR, hovorí premiér

    Zosnulý expredseda Národnej rady SR Pavol Paška sa ako človek, ktorý viedol najvyšší zákonodarný zbor šesť rokov, navždy zapíše do novodobej politickej histórie SR. Vyhlásil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Práve terajší premiér nahradil Pašku vo funkcii predsedu parlamentu, keď sa jej v roku 2014 po kauze piešťanského CT vzdal.

    “Hlboko ma zarmútila informácia, že zomrel dlhoročný predseda NR SR, môj dlhoročný kolega, priateľ a spolustraník. Správa nás hlboko zasiahla a v mene vlády vyjadrujem pozostalým a rodine hlbokú sústrasť,” dodal Pellegrini.

    Fico: Smrť môjho priateľa Pašku ma hlboko zasiahla 

    Smrť expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku zasiahla aj predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Podľa neho sa pod jeho smrť podpísali štvavým spôsobom aj novinári a politici. Rodine zosnulého zároveň vyjadril úprimnú sústrasť. Uviedol to vo svojom videu na sociálnej sieti. 

    Fico povedal, že Paška bol “skvelý človek, ktorý dodržal slovo”. Takýchto ľudí je podľa neho v politike málo. 

    “Na Slovensku máme bandu novinárov a idiotských politikov, ktorí ho 'zoštvali'. To, čo mu robili na základe klamstiev a výmyslov, je absolútne neprijateľné. Verím, že sa týmto fenoménom klamstiev, výmyslov, novinárskych konšpirácií a idiotských politikov sa raz vyrovnáme,” poznamenal Fico vo videu.

     

    Podľa Glváča bol významnou postavou sociálnej demokracie

    Zosnulý bývalý predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška bol významnou postavou sociálnej demokracie a výraznou tvárou slovenskej politickej scény. V jeho osobe mala Slovenská republika na pozícii predsedu parlamentu skutočného štátnika. V reakcii na úmrtie Pavla Pašku to pre TASR uviedol podpredseda NR SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč.

    “V mene poslaneckého klubu Smer-SD a osobne aj vo svojom mene chcem vyjadriť hlbokú úprimnú sústrasť celej rodine a všetkým blízkym Pavla Pašku. Paľo bol pri Smere od začiatku. Bol veľmi ľudský a priateľský, jeho nečakaný odchod nás preto veľmi osobne zasiahol,” povedal Glváč.

    Hrušovský: Bol schopný filozof a vnášal do politiky nové prvky

    Správa o náhlej smrti bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD) zaskočila a šokovala Pavla Hrušovského, ktorý tiež v minulosti zastával post šéfa parlamentu za KDH.

    “Som z toho smutný, aj keď sme vždy boli na opačných stranách a nikdy sme v koalícii nespolupracovali. Ale s Pavlom Paškom sme mali dobrý vzťah. Bol schopný filozof a vnášal do politiky nové prvky. Aj keď sme na viaceré veci mali rozdielny názor, som z tejto správy šokovaný a smutný,” povedal pre TASR Hrušovský.

    Bugár i Sulík vyjadrujú úprimnú sústrasť

    Správa o úmrtí bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku zaskočila aj dlhoročného podpredsedu parlamentu a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára. “Správa o úmrtí Pavla Pašku, človeka v mojom veku, ma zaskočila. V tejto chvíli by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým,” uviedol pre TASR Bugár.

    Predseda SaS Richard Sulík, ktorý v minulosti zastával funkciu predsedu Národnej rady SR, vyjadruje úprimnú sústrasť rodine zosnulého bývalého šéfa parlamentu Pavla Pašku.

     

    - Reklama -