Za útokom dodávkou v nemeckom Münsteri pravdepodobne nebol terorizmus

    0
    Ľudia stoja pred reštauráciou v nemeckom Münsteri, do ktorej vrazil v sobotu popoludní muž s dodávkou. (Autor: TASR)

    Server nemeckých novín Süddeutsche Zeitung zverejnil informácie, podľa ktorých bol páchateľom sobotňajšieho útoku Nemec Jense R., narodený v roku 1969. Polícia jeho byt prehľadala, pričom pátrala po prípadných výbušninách. Podľa novín išlo o duševne labilného jedinca. Podobnú informáciu s odvolaním sa na svoje zdroje priniesla aj agentúra DPA. 

    Nemecká polícia celú oblasť uzatvorila. Horca rezortu vnútra potvrdil štyri obete vrátane vodiča automobilu. Hovorca polície Andreas Bode vyzval ľudí, aby sa miestu tragédie i celému centra mesta vyhli.

    V centre mesta Münster bola na sobotu naplánovaná demonštrácia Kurdov, v oblasti boli preto posilnené policajné hliadky. Incident sa stal približne v čase jej plánovaného začiatku o 15.30 h. Podujatie po nešťastí odvolali.

    Polícia korigovala počet obetí

    Muž vrazil v sobotu popoludní veľkou rýchlosťou s dodávkou do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu. Pri incidente v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko prišli v sobotu o život tri osoby vrátane páchateľa a dve desiatky utrpeli zranenia. Pre agentúru DPA to potvrdil krajinský minister vnútra Herbert Reul. Počet zranených je približne 20, sú medzi nimi aj osoby v kritickom stave. Úrady pôvodne uvádzali celkovo štyri obete a šesť vážne zranených.

    Nemecké úrady identifikovali obete sobotňajšieho útoku dodávkou v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala v nedeľu agentúra DPA. Polícia a prokuratúra spolkovej krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že obeťami útoku sú 51-ročná žena a 65-ročný muž. Zároveň potvrdili, že páchateľ, “48-ročný muž z Münsteru”, sa po čine zastrelil vo vozidle.

    Motív činu nie je zatiaľ známy. “Vyšetrovatelia skúmajú prípad zo všetkých možných uhlov,” uviedol tamojší prokurátor Martin Botzenhardt. V súčasnosti ale nič nenaznačuje tomu, že tento incident má islamistické pozadie alebo by bol jeho motívom islamský extrémizmus, povedal krajinský minister Reul. Polícia však napriek tomu preveruje všetky možnosti, dodal. Samotný náraz podľa neho zabil dvoch ľudí, treťou obeťou je páchateľ, ktorý spáchal samovraždu.

    Ohlasy politikov

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadrili hlbokú sústrasť obetiam a ich rodinám po útoku dodávkou v centre Münsteru v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, uviedla agentúra DPA.

    Kancelárka Merkelová je podľa vlastných slov v myšlienkach s obeťami a pozostalými a “tieto strašné udalosti v Münsteri ju hlboko šokovali”. V citovanom vyhlásení sa ďalej uvádza, že kompetentné úrady podniknú “všetko čo sa dá urobiť, aby vyšetrili zločin a podporili obete a ich príbuzných. Všetkým zasahujúcim na mieste patrí moja vďaka.”

    Šok nad incidentom v Münsteri vyjadril v odkaze na Twitteri aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. “Moje myšlienky sú s obeťami a ich príbuznými,” napísal europolitik.

    Sústrasť obetiam a pozostalým krvavého činu v Münsteri vyjadril v sobotu na Twitteri rovnako francúzsky prezident Emmanuel Macron. “Francúzsko zdieľa utrpenie Nemecka,” odkázal Macron.

     

     

     

     

     

     

    - Reklama -