Bol to Asad! Britskí experti sa pozreli na dôkazy o chemickom útoku a majú v tom jasno

    0
    Záchranár nesie na rukách dieťa po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo Rusi a sýrska vláda odmietajú, že by ich vojaci niesli zodpovednosť za chemický útok, a dokonca popierajú aj jeho samotnú existenciu, Západ v tom má pomerne jasno. Svetlo do celého prípadu sa snaží vniesť server Bellingcat, ktorý pred rokmi založil britský novinár Eliot Higgins. „Správu o použití bojového plynu vyhodnocujeme na základe otvorených zdrojov a dostupných dôkazov, z čoho vyvodíme príslušné závery,“ píše tím Bellingcat.

    Ten sa opiera najmä o videá a fotografie, ktoré zverejnili členovia nezávislých humanitárnych organizácií, ako aj subjekty, ktoré sú blízke povstalcom. „Pozorovatelia hlásili pol hodiny pred útokom, že sa k miestu blížia dve helikoptéry. Už predtým bola sýrska vláda obvinená, že práve tieto stroje majú na palube fľaše s chlórom,“ píše v správe tím Bellingcat s tým, že podľa Sýrskej siete pre ľudské práva došlo 7. apríla k najmenej dvom chemickým útokom.

    Dohady zatiaľ panujú nad použitým bojovým plynom. Zatiaľ čo Centrum pre dokumentáciu zločinov v Sýrii (VDC) hovorí o chlóre, očitý svedok Dr. Jamal Rafie si tým nie je taký istý. „Príznaky, ktoré som videl u pacientov, sa nepodobajú tomu, ako pôsobí chlór,“ cituje server výpoveď lekára. Ten však dodáva, že na mieste bolo cítiť aj chlór. Dr. Mohammed Kuttoub zo Sýrsko-americkej lekárskej spoločnosti pre VDC uviedol, že jeho kolegovia vo východnej Ghúte pozorovali všetky príznaky.

    „Obetiam útoku sa spomaľoval tep srdca, pomalšie dýchali, mali penu pri ústach aj nose a niektorí z nich spálenú rohovku,“ uviedol lekár. Bellingcat ďalej vychádza zo svedectva neziskovej organizácie Biele prilby, ktorá odhaduje počet obetí na 43 a počet zranených na viac ako 500. „Videozábery ukazujú predovšetkým jednu budovu, kde sa našlo štyridsaťtri mŕtvych tiel. Je ich viac, ale všetko nasvedčuje tomu, že vznikli na jednom mieste,“ píše server.

    Po dôkladnej analýze niekoľkých ďalších videí došli experti z tímu Bellingcat k záveru, že všetky videá vznikli na rovnakom mieste a približne v rovnakom čase. „Jeden z kameramanov sa pohybuje po streche budovy a je možné ho lokalizovať v časti mesta Dúmá. Na mieste boli zaznamenané aj dve žlté fľaše so stlačeným plynom. Na samotnej streche potom jedna väčšia nádoba na plyn. Veľmi podobné fľaše a iné nádoby na plyn boli videné pri chemickom útoku vlani v apríli,“ pokračuje.

    „Na základe vyhodnotenia dostupných dôkazov môžeme konštatovať, že pred niekoľkými dňami sa skutočne stalo najmenej 34 ľudí z mesta Dúmá terčom chemického útoku. S najväčšou pravdepodobnosťou do mesta dopravili fľaše s plynom dva už spomínané vrtuľníky, ktoré odštartovali z leteckej základne al-Dumayr, ktorú spravuje sýrska vláda.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -