NATO žiada o plný prístup pozorovateľov a lekárov do Dúmy v Sýrii

    0
    Premiér Peter Pellegrini (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenbeg (Autor: TASR)

    „Nedávny útok bol hrozný, zabil tucty ľudí vrátane mnohých detí,“ uviedol Jens Stoltenberg, podľa ktorého Aliancia použitie chemických zbraní jednoznačne odsudzuje a tí, ktorí také zbrane použili, musia niesť zodpovednosť. Ako uviedol server České noviny, použitie chemických zbraní pokladá NATO podľa slov Stoltenberga za ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti. „Aliancia je použitím týchto zbraní hlboko znepokojená a treba urobiť všetko pre udržanie medzinárodného zákazu ich používania,“ dodal generálny tajomník NATO.

    Slovenský premiér Pellegrini doplnil, že na úrovni členov Aliancie prebieha diskusia, akým spôsobom – aj inak ako prostredníctvom pozorovateľov a lekárov – ešte reagovať na tento útok. „Podrobnosti viac komentovať nebudem,“ podotkol. „Spojené štáty dávajú najavo, že medzi variantmi, ktoré teraz zvažujú, je vojenský zásah,“ povedal Stoltenberg.

    Spojené štáty a spojenecké krajiny chcú Sýriu potrestať za údajný chemický útok na Dúmu, pri ktorom 7. apríla zomrelo niekoľko desiatok ľudí. Dúmá bola poslednou povstaleckou enklávou pri Damasku. Rusko vo štvrtok oznámilo, že bola definitívne dobytá, a skončili sa tak boje o východnú Ghútu, v ktorej je Dúmá najväčším mestom.

    Celý text nájdete na webe České noviny.

    autor: nab

    - Reklama -