Boli to povstalci. Nie, bol to Asad. Alebo Briti? Zúri vojna na poli propagandy

    0
    Trosky na ulici po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá (Autor: TASR)

    Rovnako ako každá vojna aj tá súčasná, ktorá je v Sýrii, sa okrem bojiska odohráva tiež na poli propagandy. Obe strany sa navzájom obviňujú z činov, ktoré je často veľmi ťažké objektívne posúdiť. Povstalci do sveta vyslali niekoľko videí, ktoré by mali dokazovať použitie chemických zbraní v Dúme. A teraz sa pre zmenu snaží na povstalcov zvaliť vinu za desiatky mŕtvych a stovky zranených Asadov režim v spolupráci s Ruskom.

    Západní spojenci sa ešte pred skončením vyšetrovania viac-menej zhodli na tom, že v Dúme podnikli chemický útok jednotky Asadovej armády. Sýrska aj ruská štátna televízia však ponúkajú odlišnú verziu príbehu, ktorý sa objavuje na obrazovkách západných médií. Použiť chemické zbrane mali povstalci a zábery z ich laboratória a rozhovory s „preverenými“ expertmi sa teraz objavujú vo vysielaní prakticky od rána do večera.

    Obyvatelia Dúmy v záberoch sýrskej štátnej televízie tvrdia, že žiadny chemický útok nespozorovali, a úrady obviňujú západných spojencov, že vyslaním viac ako stovky rakiet zničili všetky dôkazy. Ako však poukazuje rakúsky denník Kronen Zeitung, na Dúmu žiadne rakety nedopadli. Na druhej strane Rusi bránili nezávislým vyšetrovateľom vstúpiť na miesta údajne zasiahnuté chemickým útokom (Dnes už tam mali vstúpiť, ale pre včerajšiu streľbu v oblasti návštevu vyšetrovateľov odložili, Informovali sme o tom TU). Povedala to aspoň Veľká Británia s odvolaním sa na vyjadrenie členov tímu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

    Tí prileteli do Damasku v sobotu, ale nepovolili im odchod do Dúmy. Spojené štáty medzitým avizovali, že chcú zaviesť ďalšie sankcie proti Rusku. Moskva aj naďalej akékoľvek obvinenia odmieta a už stihla obviniť z účasti na chemickom útoku v Dúme Veľkú Britániu. „Máme dôkaz, ktorý svedčí o tom, že na tejto provokácii sa podieľali okrem iného aj Briti,“ cituje britský denník The Telegraph ruského hovorcu ministerstva obrany Igora Konašenkova.

    Hovorca britského ministerstva zahraničia označil obvinenia ruskej strany za „smiešne“. „Len od februára Rusko na pôde OSN šesťkrát vetovalo snahu overiť používanie chemických zbraní Asadovým režimom. Obviňovať nás z podielu na chemickom útoku je smiešne a ukazuje to zúfalosť Ruska, ktoré vidí vinníkov všade, len nie na strane Asadovho režimu,“ konštatoval britský hovorca.

    - Reklama -