V Sýrii vraj nemuseli zabíjať chemické zbrane. Skúsený vojnový korešpondet z miesta činu má vážne pochybnosti

    0
    Trosky na ulici po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá (Autor: TASR)
    Fisk vo svojom komentári na portáli denníka Independent píše, že v sýrskom Dúmá sa stretol s lekárom, podľa ktorého je video zachytávajúce obete nedávneho chemického útoku síce autentické, ale ľudia na ňom vraj nie sú zasiahnutí toxickým plynom, ako to tvrdí Západ a sýrska opozícia. 
     
    Päťdesiatosemročný doktor Assim Rahaibani, ktorého Fisk vyspovedal v sýrskom Dúmá, hovorí, že pacienti, ktorých priviezli po útoku, neboli obeťami ataku toxickým plynom. Dôvodom úmrtia desiatok ľudí a hospitalizácie stoviek ďalších bol podľa lekára akútny nedostatok kyslíka v tuneloch a podzemných priestoroch plných trosiek, suti a prachu. V takýchto podmienkach ľudia v zničenom Dúmá žijú a podľa lekára Rahaibaniho má obete na svedomí nedostatok vzduchu po bombardovaní, ktoré vyvolalo prašnú búrku. 
     
    Novinár z osobnej skúsenosti dodáva, že lekár, ktorý mu svoju teóriu o chemickom útoku predostrel, hovoril o protivládnych rebeloch zo skupiny Armáda Islamu (Jaish el-Islam) ako o teroristoch. Práve táto a jej podobné rebelské skupiny bojujúce proti sýrskemu prezidentovi Baššárovi Asadovi, sú Spojenými štátmi označované ako umiernené, ale vláda v Sýrii ich považuje za teroristov rovnako ako členov Islamského štátu. 

    Hľadanie v ruinách mesta

    To, že lekár označil rebelov za teroristov, vyvoláva v Robertovi Fiskovi podozrenie, či nejde o človeka spriazneného s režimom sýrskeho prezidenta Asada. Novinár sa preto pýta, ktorej verzii o chemickom útoku v Dúmá sa dá veriť. Doktor Rahaibani novinárovi navyše priznal, že v noci, keď obete priviezli do nemocnice, nebol ani v službe. 
     
    Lekári, ktorí pracovali 7. apríla v priestoroch kliniky v Dúmá, boli v čase Fiskovej návštevy v neďalekom Damasku, kde vyšetrovateľom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vysvetľovali, čo sa vlastne stalo obetiam útoku v Dúmá. Výsledky vyšetrovania by mali byť známe do niekoľkých týždňov. 
     
    Francúzsko tvrdí, že má dôkaz o použití chemických zbraní a médiá v USA citujú zdroje, ktoré tvrdia, že to isté už preukázali aj testy krvi a moču obetí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že jej partnerské organizácie ošetrili na mieste 500 pacientov, ktorí „vykazovali symptómy nesporne súvisiace s vystavením chemickým látkam“. 
     
    Inšpektori OPCW podľa Fiska doposiaľ nemajú prístup na miesto chemického útoku v Dúmá, paradoxne preto, že nemajú tie správne povolenia od OSN. 
     
    Fisk v komentári píše, že na svojej ceste po meste Dúmá zničenom bojmi medzi protivládnymi rebelmi a sýrskou armádou, stretol aj ďalších ľudí, ktorí nikdy neverili na „príbehy o chemických útokoch“ a tvrdia, že ak sa aj dejú, tak za nimi sú militantné islamistické skupiny. Tie podľa svedkov prežívajú v domoch civilistov a v rozsiahlej sieti tunelov vykopanej väzňami pod mestom. Fisk píše, že osobne išiel cez tri takéto tunely, v ktorých boli údajne ruské rakety a vraky áut. 
     
    V závere rozsiahleho komentára píše vojnový korešpondent denníka the Independent o tom, ako je možné, že utečenci z Dúmá, ktorí ušli z mesta pred začiatkom ofenzívy proti militantom, vedeli o chemickom útoku skôr ako samotní obyvatelia mesta. Fisk ponúka pomerne jednoduché vysvetlenie. Podľa jeho vlastných skúseností sú totiž ľudia v meste od seba tak veľmi izolovaní, že šírenie správ v našom ponímaní pre nich jednoducho nemá zmysel. 
     
    Robert Fisk je korešpondent denníka the Independent od roku 1989 a väčšinu času žije v Bejrúte. Na Blízkom východe pracuje a žije už vyše 40 rokov a spravodajsky pokrýval vojnu v Libanone, izraelské invázie, vojnu medzi Iránom a Irakom aj sovietsku inváziu do Afganistanu a mnohé ďalšie veľké konflikty v moslimskom svete. 
     
    Celý komentár v angličtine nájdete TU.
     
     
    - Reklama -