Koaličné strany mali organizovať svoje demonštrácie. Premiér nevie, ako ustáť tlak ulice, myslí si Čarnogurský

    0
    Ján Čarnogurský (Autor: OS)

    Bývalý predseda vlády a bývalý minister spravodlivosti Ján Čarnogurský sa vyjadril k odvolaniu policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktoré podľa neho nemohlo byť horšie. „Tlak (ulice) cez Gašpara smeruje proti všetkým príslušníkom polície a to nie je dobré. Premiér nevie, ako ustáť tlak inak než uvoľnením takého profesionála. Čiže ústupom na celej čiare. Ak si premiér myslí, že odvolaním policajného prezidenta tlak ustane, hlboko sa mýli,“ napísal na stránke Slovensko-ruskej spoločnosti, ktorej je predsedom.

    Čarnogurský pripomína slová prezidenta Andreja Kisku, že odvolanie policajného prezidenta je len prvý krok a preto sa podľa neho do radov polície vnesie neistota. „Tlak na ďalšie personálne výmeny vo vláde aj mimo vlády sa len zvýši. Predsa keď demonštranti uvidia, ako ľahko sa dá meniť vláda podľa ich vôle, prečo by skončili? V prvom rade odvolanie policajného prezidenta poškodí vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. Do radov polície vnesie neistotu, pretože policajti znovu pochopia, že minister sa ich nezastane. Poklesne rozhodnosť pri vyšetrovaní,“ dodáva expolitik.

    Čarnogurský: Koaličné strany mali organizovať svoje demonštrácie

    Kritika bývalého predsedu vlády neobišla ani koaličné strany v súvislosti s demonštráciami. „Keď začali demonštrácie na základe vraždy novinára a hneď preskočili na politiku, strany vládnej koalície mali organizovať ´svoje´ demonštrácie. Oni však nič. Vládne strany vyhrali voľby, v prieskumoch verejnej mienky si udržiavali svoje vedúce postavenie. Ich povinnosťou bolo nielen technicky riadiť štát, ale predovšetkým brániť demokratické zriadenie Slovenska. Oni ho neubránili. Zlomok voličov rozhodol o zložení vlády a ešte uvidíme, o čom všetkom,“ myslí si Čarnogurský.

    „Teraz vidíme, že systém bol založený na radách reklamných agentúr, na dobrých ´vizuáloch´, na niekoľkých tradičných heslách. Systém sa nevedel stretnúť so živými ľuďmi na uliciach a námestiach vtedy, keď ich trápia životné starosti a oni veria, že starostí sa možno zbaviť prisvojením si jednoduchých hesiel. Vidíme úbohý koniec tohto systému a jeho tvorca si taký koniec zaslúžil,“ uviedol právnik, pričom dodal, že ťarcha zodpovednosti neobíde ani Roberta Fica, ktorý tento systém vybudoval.

    Pellegriniho ústup znamená ústup slovenskej štátnosti

    Po ústupe Pellegriniho si Slovensko nebude nikto podľa Čarnogurského medzinárodne vážiť. „Pellegriniho ústup znamená ústup slovenskej štátnosti. Medzinárodne si nás už nik nebude vážiť. Budeme do počtu aliancie ochotných, keď vo Washingtone budú potrebovať aj našu vlajku, aby vlajok bolo viac. Pochvalné články novinárov idúcich v rade, nech nás nemýlia. Chvíľu budú, potom nebudú. Zo seriózneho vymenúvania štátov, na ktorých záleží, nás budú vynechávať viac ako doteraz. Nájdeme opäť cestu vytýčenú vlastnou vôľou a vlastným videním cieľa? Neviem,“ uzavrel Ján Čarnogurský.

    - Reklama -