Experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní sú na ceste do mesta Dúmá

    0
    Ľudia stoja pred zničenými budovami na ulici po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá neďaleko Damasku. (Autor: TASR)

    Moskva podľa Zacharovovej očakáva, že odborníci z OPCW uskutočnia nestranné vyšetrovanie incidentu v Dúmá a čo najskôr predložia objektívnu správu. Zároveň vyzvala západné krajiny, “aby sa zdržali krokov, ktoré by bránili snahám o zistenie pravdy o provokácii vo východnej Ghúte zo 7. apríla”.

    Hovorkyňa pripomenula, že experti sa vydali na miesto 11 dní po tom, čo prišla žiadosť z Damasku, čo Rusko považuje za “neprijateľné”.

    Informáciu o tom, že 7. apríla bolo mesto Dúmá vystavené útoku chemickými zbraňami, zverejnil rad sýrskych proopozičných a západných médií, ako aj mimovládne organizácie vrátane sýrskych záchranárov z Bielych prílb, pričom  zodpovednosť zaň pripísali vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho spojencom – Rusku a Iránu. Všetci obvinení to však opakovane popreli.

    Uplynulý víkend v noci na sobotu uskutočnili USA, Británia a Francúzsko raketové útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli odpoveďou na údajný chemický útok v Dúmá.

    - Reklama -