Pomenovanie podujatí Za slušné Slovensko vyjadruje, po čom ľudia túžia, hovorí saskárka Zemanová

    0
    Anna Zemanová- poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: OS)

    Organizátori nedávnych protestov, ktorých sa zúčastnili desiatky tisíc občanov v mestách po Slovensku, žiadali okrem odstúpenia Roberta Fica, Roberta Kaliňáka či Tibora Gašpara aj predčasné voľby. Čitateľ sa preto poslankyne Slobody a Solidarity Anny Zemanovej pýtal, či by nemali organizátori podujatia Za slušné Slovensko premenovať na Za predčasné voľby.

    „Myslím, že pomenovanie podujatí Za slušné Slovensko je veľmi výstižné, podľa mňa vyjadruje, po čom ľudia túžia. To, že sa to dá dosiahnuť zrejme len novými voľbami, je prostriedok, nie cieľ,“ odpovedala Zemanová.

    Kšefty sú silným lepidlom

    Zemanovej sa čitatelia pýtali, čo si myslí o zložení novej vlády a či sa niečo nedalo urobiť zo strany opozície, aby boli predčasné voľby. „Obávala som sa, že sa to tak skončí. Kšefty sú asi silným lepidlom. Z našej strany sme v danej chvíli robili maximum, treba pokračovať v našej opozičnej práci, poukazovať na prešľapy, aby sa ľuďom otvorili oči, lebo hlas ulice je najúčinnejší,“ reagovala poslankyňa s tým, že prioritou vlády by malo byť vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice a káuz, o ktorých novinár písal.

    „Je správne poberať plat poslanca a nepracovať?“ pýtal sa čitateľ Zemanovej na margo toho, keď počas vládnej krízy v marci, keď sa rozhodovalo o budúcnosti Ficovej vlády, stiahla SaS všetky svoje návrhy zákonov v parlamente. Podľa poslankyne nie je správne poberať plat a nepracovať, ale nie je to prípad strany SaS. „Poberať peniaze a nepracovať nie je správne. To však nebol náš prípad, keď sme deklarovali svojím protestom nevôľu sedieť spolu v jednej miestnosti s ľuďmi, ktorí sa v danej situácii tvárili, ako keby sa v spoločnosti nič nedialo. My sme boli celý čas v parlamente a vykonávali sme si našu prácu,“ uviedla Zemanová.

    „Nehlasovať, resp. robiť ´obštrukcie´ aj to je forma politickej práce, ktorou sme deklarovali  svoj postoj k danej situácii,“ dodala.

    Preukazovanie majetku poslancov

    Preukazovanie majetkov poslancov je pre ďalšieho čitateľa tiež dôležitá téma. „Pani, ako mi, prosím, vysvetlíte, že skoro všetci aktívni i pasívni politici (česť výnimkám) majú väčší majetok, než boli (sú) ich legálne príjmy zo všetkých činností. A je to úplne jedno, či ide o politika pravice, ľavice, stredu alebo neviemkoho. Prečo sa týmto nikto nezaoberá, viem je to ťažké, lebo medzi slepými je aj jednooký kráľom,“ napísal poslankyni čitateľ.

    Anna Zemanová s jeho názorom súhlasila. „Preukazovanie majetku má veľké nedostatky a netýka sa to len ľudí vo veľkej politike, ale aj na úrovni samospráv či štátnej správy. Opakovane sa hovorí o tom, že bude novela zákona, ale, žiaľ, veľmi ťažko sa nachádza dohoda. Nahráva tomu aj fakt, že na Slovensku nefuguje poriadne justícia a vyšetrovanie. A aj to, čo je podozrivé, sa nepreveruje,“ myslí si liberálka.

    „Môj názor je, že ak sa niekto odhodlá na prácu politika alebo verejnú službu, mal by s tým počítať, že musí skladať aj takéto účty,“ doplnila.

    Spoplatnenie vody zo studní?

    Spoplatní sa odber vody zo studní? Aj na toto sa pýtal poslankyne náš čitateľ. Zemanová o takomto zámere nevie. „V súčasnosti sa spoplatňuje odber 15000m3/rok alebo 1250 m3/mesiac. Ak odber bytového domu spadá do  takéhoto odberu, tak si musí namontovať vodomer alebo sa robí odhad na základe výkonu čerpadla,“ vysvetlila poslankyňa SaS.

    Čitateľ Parlamentných listov sa poslankyne pýtal aj na neférové praktiky veľkých reťazcov voči malým poľnohospodárom. „Kedy konečne bude platiť zákon, smernica, ktorá upraví neférové obchodné praktiky veľkých hráčov, reťazcov k malým poľnohospodárom, dodávateľom?“ spýtal sa Richard Collona.

    „Veď práve títo malí a drobní výrobcovia, poľnohospodári majú často v dodávateľskom reťazci v porovnaní s veľkými reťazcami pomerne slabú pozíciu, čo im potom, samozrejme, sťažuje cestu dostať sa so svojimi výrobkami (slovenskými) k spotrebiteľovi. Funguje niečo také, aby sme ochránili našich dodávateľov a pomáhali im dostať slovenské produkty na trh?“ dodal.

    Podľa Zemanovej nie je riešením žiadna ďalšia regulácia. „Našim drobným farmárom nepomôže žiadna ďalšia regulácia, ale uľahčenie podnikania, aby sa im oplatilo hospodáriť na pôde a dorábať slovenské produkty. Potom bude aj cena za slovenské produkty konkurencieschopnejšia a atraktívnejšia pre spotrebiteľa,“ uzavrela Anna Zemanová.

    - Reklama -