Jediný ľavičiar v Európe, ktorému sa darí. Ako sa podarilo uspieť Jeremymu Corbynovi?

    0
    Jeremy Corbyn predseda Labouristickej strany (Autor: SITA)

    Server ČasopisArgument.cz priniesol svojim čitateľom úvahu belgickej politologičky Chantal Mouffeovej, ktorá sa zamýšľa, prečo britská ľavica rastie v časoch, keď ostatné európske ľavicové strany zažívajú jednu porážku za druhou.

    Základným kameňom úspechu Jeremyho Corbyna je podľa politologičky fakt, že ponúkol skutočnú alternatívu súčasného liberálne ladeného kapitalizmu, ktorú predstavil vo svojom manifeste.

    „Hlavnými krokmi manifestu boli znárodnenie verejných služieb, ako sú železnice, energetika, voda či poštové služby, ukončenie privatizácie zdravotného a vzdelávacieho systému, zrušenie platieb za univerzitné vzdelanie a výrazné zvýšenie sociálnych výdavkov. Tieto návrhy ukázali jasný rozchod s New Labour a jej treťou cestou,“ napísala politologička.

    „Manifest sa znovu vrátil k téme strany rovnosti, čím ju posunul preč od boja za rovnosť prostredníctvom slobodnej voľby, ako to robila New Labour. Ďalším kľúčovým prvkom bol dôraz na demokraciu, teda zdôraznenie demokratickej podstaty týchto navrhnutých krokov, ktoré majú vytvoriť rovnejšiu spoločnosť. Manifest volal po štátnych zásahoch, ale v takej forme, ktorá by občanom umožnila mať kontrolu nad správou verejných služieb,“ pokračovala dáma.

    Jasným politickým konceptom, ktorým sa dokázal odlíšiť od iných politikov, oslovil Corbyn aj mladých ľudí. Ukázalo sa, že mladí ľudia sa zaujímajú o politiku, ale venujú pozornosť len dostatočne silným politickým príbehom, ktoré upútajú ich pozornosť. Corbyn takýto silný politický príbeh ponúkol. Na rozdiel od iných ľavicových strán v Európe následne dokázal využiť potenciál mladých ľudí. Vznikla sieť dobrovoľníkov, ktorí spolu komunikovali na sociálnych sieťach a podarilo sa im dostať Corbynov politický koncept do všetkých kútov Veľkej Británie.

    Corbyn mal na svojej strane ešte jednu výhodu. Pretože stojí na čele veľkej politickej strany, priklonili sa k nemu aj britské odbory.

    Ich pomoc však nie je tým najdôležitejším, čo Corbyn dokázal. Predseda britských labouristov dosiahol politický úspech, pretože dokázal ponúknuť skutočnú alternatívu liberálne ladeného kapitalizmu. Ak to dokážu aj ďalšie európske ľavicové strany, podľa politologičky znovu upútajú pozornosť voličov.

    Celý text nájdete na webe ČasopisArgument.cz.

    - Reklama -