NATO musí čeliť šíreniu dezinformácií a propagandy, povedal Stoltenberg v rámci diskusií o Rusku

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)

    Podľa jeho slov ministri v rámci diskusií o Rusku súhlasili s tým, že politika kombinujúca prvky odstrašovania a obrany so zmysluplným dialógom s Moskvou je správna. Aliancia musí podľa neho čeliť týmto spôsobom snahám o destabilizáciu a oslabovanie demokratických inštitúcií, počítačovým útokom, ako aj šíreniu dezinformácií a propagandy.

    “Musíme aj naďalej posilňovať našu odolnosť a vyvinúť silnejšie nástroje na riešenie týchto hybridných hrozieb,” skonštatoval Stoltenberg. Zároveň však dodal, že NATO sa neprestalo angažovať v dialógu s Ruskom a pracuje na ďalšom stretnutí Rady NATO-Rusko. K stretnutiu v tomto formáte v roku 2018 ešte nedošlo, je však snaha na oboch stranách pripraviť toto stretnutie ešte pred júlovým summitom NATO.

    Stoltenberg pred novinármi uviedol, že debaty ministrov sa zaoberali aj vývojom na Blízkom východe a v severnej Afrike, pričom zhodnotili aj situáciu v Sýrii. “Všetci spojenci dôrazne odsudzujú opakované používanie chemických zbraní režimom Bašára Asada,” uviedol. Aliancia podľa neho podporuje úsilie OSN o dosiahnutie trvalého politického riešenia konfliktu v Sýrii.

    Podľa Stoltenberga sa podarilo dosiahnuť pokrok v príprave na spustenie novej výcvikovej misie v Iraku, ktorú odobria šéfovia vlád a štátov NATO na júlovom summite. Misia má pomôcť irackým silám bojovať proti terorizmu, stabilizovať krajinu a zabrániť opätovnej aktivizácii Islamského štátu. V konkrétnej rovine pôjde o niekoľko stoviek účastníkov misie, ktorí budú cvičiť irackých inštruktorov a budovať iracké vojenské školy.

    Ministri diskutovali aj o novom balíku budovania kapacít a podpory pre Jordánsko a Tunisko. V oboch krajinách sa NATO angažuje napríklad pri výcviku príslušníkov špeciálnych jednotiek a spravodajských služieb.

    - Reklama -