USA spoznajú, že nie som človekom, ktorý by vypálil jadrové zbrane na Južnú Kóreu, Pacifik alebo Ameriku, povedal Kim a sľúbil niečo nečakané

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Zatvorenie strediska Pchunggje na severovýchode KĽDR by mohlo prísť ešte pred kľúčovými rokovaniami Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa očakávajú na prelome mája a júna. Súčasne však naďalej panujú pochybnosti, či sa Severná Kórea úplné vzdá svojich jadrových zbraní, píše agentúra AP.

    Kim hovoril o uzavretí jadrového skúšobného areálu na piatkovom summite s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, s ktorým ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní.

    Vodca Severnej Kórey sa tiež vyjadril optimisticky o svojej pripravovanej schôdzke s Trumpom, povedal v nedeľu novinárom Munov hovorca.

    “Len čo začneme rozhovory, Spojené štáty spoznajú, že nie som človekom, ktorý by vypálil jadrové zbrane na Južnú Kóreu, Pacifik alebo Ameriku,” citoval hovorca Kim Čong-una, ktorý podľa neho dodal: “Ak budeme mať časté stretnutia, budeme budovať dôveru so Spojenými štátmi a dostaneme prísľuby ukončenia vojny a zmluvy o neútočení, prečo by sme si potom ponechali jadrové zbrane a žili v ťažkostiach?”

    Severná Kórea tento mesiac (21. apríla) oznámila, že pozastavila všetky skúšky jadrových zbraní a medzikontinentálnych balistických striel a plánuje uzavrieť svoj areál nukleárnych testov. Následne sa objavili správy, že najsevernejší z testovacích tunelov v areáli Pchunggje je podľa niektorých analytikov po šiestej a dosiaľ najsilnejšej jadrovej skúške KĽDR zo septembra minulého roka príliš nestabilný na to, aby v ňom vykonávali ďalšie podzemné explózie.

    Kim Čong-un podľa juhokórejského hovorcu v piatok reagoval aj na tvrdenia, že uzavretý bude len tento tunel a poškodené časti areálu. “Niektorí hovoria, že rušíme len zariadenia, ktoré nefungujú, ale uvidíte, že sú v dobrom stave,” citovala ho agentúra Jonhap. V stredisku Pchunggje sú podľa neho aj dva nové, väčšie tunely.

    Severná Kórea už v minulosti pozvala vonkajších pozorovateľov, aby boli svedkami demontáže jej nukleárnych zariadení, pripomína AP. V júni 2008 zahraniční novinári sledovali v prenose naživo zbúranie chladiacej veže v jadrovom komplexe Jongbjon, ku ktorému došlo rok po tom, ako KĽDR dosiahla s USA, Čínou, Japonskom, Ruskom a Južnou Kóreou dohodu o vzdaní sa jadrového programu výmenou za ekonomickú pomoc.

    Táto dohoda z tzv. šesťstranných rokovaní však napokon stroskotala, keď Pchjongjang odmietol súhlasiť s overovacími metódami, ktoré navrhli USA, a neskôr v máji 2009 vykonal svoju druhú jadrovú skúšku.

    - Reklama -