V Nemecku sa pri udeľovaní azylu korumpovalo vo veľkom. Skúmať sa budú tisícky rozhodnutí

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)
    Napriek tomu trvalo ďalšie viac ako dva roky, kým celá kauza vyšla najavo a úrady sa ňou začali podrobne zaoberať. Nemecká verejnosť je touto aférou znepokojená a mnohí sa pýtajú, či sa podobné záležitosti nediali aj na iných pobočkách v krajine a koľkým ďalším žiadateľom o azyl sa vyhovelo neoprávnene. Predseda parlamentného výboru pre domáce záležitosti Stephan Meyer z bavorskej CSU teraz oznámil, že pre začiatok by mali preskúmať 4 500 rozhodnutí o azyle.
     
    Celý text v nemčine je TU.
     
    Vláda a konkrétne ministerstvo vnútra venujú celému prípadu mimoriadnu pozornosť. V prípade dôkladného neprešetrenia hrozí, že by mohla byť zo strany opozície i značnej časti verejnosti spochybnená prisťahovalecká politika Angely Merkelovej. V posledných týždňoch na brémskej pobočke Spolkového úradu pre migráciu a utečencov už prijali niekoľko krokov, ktoré by mali viesť k tomu, aby sa nič také v budúcnosti neopakovalo.
     
    Okrem iného prijali ďalších úradníkov a sprísnili kontrolné mechanizmy vo všetkých fázach procesu udeľovania azylu. „Zatiaľ sa hovorí, že bývalý šéf brémskej pobočky medzi rokmi 2013 až 2016 posvätil udelenie azylu najmenej 1 200 osobám, aj keď títo žiadatelia nesplnili zákonné podmienky pre udelenie azylu. Vo väčšine prípadov išlo o Kurdov, ktorí tvrdili, že patria k prenasledovanému kmeňu jezídov.
     
    Nemenovaného úradníka a ďalšie osoby teraz vyšetrujú pre podozrenie z korupčného konania. Diskusie v Bundestagu sa na žiadosť výboru pre domáce záležitosti zúčastnila aj šéfka Spolkového úradu pre migráciu a utečencov Jutta Cordtová, ktorá je presvedčená, že nešlo o zlyhanie celého systému, ale len o chyby jednotlivých zamestnancov. Objavili sa informácie, že vnútorné vyšetrovanie sa uskutočnilo už po odhalení v januári 2016 a v dôsledku toho o päť mesiacov neskôr prepustili šéfa brémskej pobočky.
     
    - Reklama -