Nemecká armáda je úplne v troskách. A to je vlastne dobre, píše Marian Kechlibar

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Členské štáty NATO sa pri vstupe do Aliancie zaviazali, že budú rok čo rok vydávať na obranu dve percentá svojho HDP. Túto svoju povinnosť si však plní len zlomok členských štátov Aliancie, napr. Grécko. Česká republika v plnení svojho záväzku zaostáva. Svedomitejší ako Česi sú napr. aj Rumuni.
     
    Matematik Marian Kechlibar je presvedčený, že nemeckú armádu a nemeckú politickú scénu čakajú veľké problémy. Český západný sused totiž vydáva na obranu niečo viac ako jedno percento HDP ročne a nemecká sociálna demokracia sa bude v koaličnej vláde s Angelou Merkelovou (CDU / CSU) výrazne brániť navyšovaniu zbrojných výdavkov.
     
    Tým si však Nemecko vyrába problém. Žijeme v období, keď na frontoch dominujú moderné technológie. A kto nemodernizuje svoj arzenál, skôr či neskôr na to môže doplatiť. Ako Čech má však Kechlibar z vojenskej slabosti Nemecka radosť.
     
    „Ako Čech s určitými znalosťami histórie som rád, že nemecká armáda nie je veľmi silná. Od súčasnej vlády žiadnu fyzickú agresiu neočakávam, ale osoba sediaca na kancelárskej stoličke sa môže zmeniť zo dňa na deň. Ak zostáva Bundeswehr relatívne slabý, nebude to žiadneho budúceho kancelára pokúšať, aby pokračoval v politike inými prostriedkami. Na rozdiel od mnohých optimistov si nemyslím, že by mier v strednej Európe bol večný a istý; to je momentálna ilúzia daná tým, že sme dlho nezažili opak,“ varoval v texte uverejnenom na svojom webe.
     
    Celý článok nájdete TU.
     
    „Súčasný Bundeswehr však nie je relatívne slabý. Je úplne v troskách. Táto skutočnosť u nás nie je príliš známa, naopak ľudia majú všeobecný dojem, že Nemecko funguje v takých veciach lepšie ako Česko. Určite nie, priatelia,“ pokračoval matematik.
     
    Takmer všetka nemecká bojová technika je vraj nebojaschopná, pretože v minulosti sa neinvestovalo do opráv, do inovácií a do úplne nových strojov. Podľa dostupných informácií sú od októbra 2017 úplne mimo prevádzky všetky nemecké ponorky. Na ich opravy chýbajú náhradné diely, takže ponorky čakajú odstavené v prístavoch a ich posádky majú dovolenku. Na avizované opravy azda dôjde koncom roka 2018. To je trochu smutný obrázok nemeckého ponorkového loďstva, keď vezmeme do úvahy, že aj počas prvej, aj druhej svetovej vojny boli ponorky pýchou nemeckých námorných síl.
     
    Náhradné diely chýbajú aj armádnym transportným lietadlám Airbus A400M. Nemecké armádne vrtuľníky sú na tom tak zle, že sa armádni piloti školia na civilných strojoch, aby vôbec vedeli, ako helikoptéru pilotovať.
     
    Nemecká armáda má k dispozícii 232 moderných tankov Leopard 2, ale len 95 z nich je bojaschopných. Ostatným opäť chýbajú náhradné diely. To pôsobí opäť trochu zvláštne, keď si uvedomíme, že predovšetkým pomocou svojich tankov Hitler pred 78 rokmi rozdrvil celú Európu okrem ostrovnej Veľkej Británie.
     
    Príbeh s chýbajúcimi náhradnými dielmi sa opakuje aj pri nemeckých hladinových plavidlách. Armáda síce má k dispozícii aj moderné fregaty F125, lenže ukázalo sa, že hneď prvá dodaná moderná loď nefunguje, ako by mala. Okrem iného sa nakláňa na stranu aj v úplne pokojných vodách.
     
    Kechlibarovi sa zdá desivé, že aktuálny nemecký úplne nebojový duch by sa mohol rozšíriť do celého NATO.
     
    „Desia ma však zmienky o tom, že bývalú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú, ktorá tomuto dlhodobému úpadku posledné štyri roky predsedala, Nemci neoficiálne navrhujú do čela NATO ako nástupkyňu Jensa Stoltenberga. Pritom najvýraznejším počinom tejto pani bol nákup 500 špeciálnych uniforiem pre tehotné vojačky. Keby som sedel niekde v orientálnom paláci a snažil sa rozložiť Severoatlantický pakt ako bojaschopnú silu, lepšiu osobu by som si k tomu vybrať nemohol,“ uzavrel varovne matematik.
     
    - Reklama -