Holandskí poslanci žiadajú vysvetlenie o financovaní mešít zo zahraničia. Musíme s tým skoncovať, zaznelo

    0
    Ilustračné foto: modliaci sa moslimovia (Autor: TASR)

    Spravodajský server DutchNews.nl v pondelok uviedol, že poslanecká výzva je reakciou na tvrdenia denníka NRC Handelsblad, že mešita As Soennah v Haagu získala peniaze z Kuvajtu od skupiny, ktorá je na teroristickom zozname Spojených štátov amerických.

    “Musíme skoncovať so zahraničným financovaním radikálnych verzií islamu v Holandsku,” vyhlásil predseda ChristenUnie Gert Jan Segers. Kresťanskí demokrati v Holandsku zastávajú konzervatívne postoje v otázkach, ako sú manželstvá rovnakého pohlavia, potraty a eutanázia, stavajú sa však pokrokovo k otázkam prisťahovalectva.

    Segers sa chce hlavne dozvedieť, či bývalý vicepremiér a minister sociálnych záležitostí Lodewijk Asscher a bývalý šéf diplomacie Bert Koenders, obaja z Labouristickej strany, zatajili informácie o financovaní haagskej mešity pred mestskou samosprávou.

    V apríli toho roku holandské médiá upozornili na tri tajné zoznamy s podrobnými údajmi o zahraničnom financovaní mešít v Holandsku. Celkovo až 30 islamských organizácií požiadalo o financovanie alebo v posledných rokoch skutočne aj dostalo peniaze z krajín ako Kuvajt a Saudská Arábia. Obe uvedené krajiny od roku 2010 poskytujú Holandsku dôverné informácie o financovaní mešít prostredníctvom diplomatických kanálov. 

    Financovanie mešít a moslimských organizácií zo strany konzervatívnych štátov v Perzskom zálive je v Európskej únii vnímané kontroverzne kvôli spojeniu týchto krajín so šírením fundamentalistickej verzie islamu, známej ako salafizmus. Tento náboženský prúd sa zakladá na požiadavke návratu islamu ku jeho prvopočiatkom.

    - Reklama -