VIDEO Kotlebovci na Prvého mája v Česku. Nastala mela

    0
    Násilný 1. máj v Plzni (Autor: Vít Hassan)
    Pravicoví radikáli si povedali, že tento rok oslávia 1. máj v Plzni. O druhej popoludní sa na Námestí republiky zišli stúpenci DSSS, Robotníckej mládeže (DM), Bloku proti islamizácii (BPI) a Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko, ale aj z Národnej demokracie Adama B. Bartoša, aby ukázali, ako sa podľa ich názoru má sláviť ten správny národný 1. máj.
     
    Lenže asi nečakali, že ich prídu privítať aktivisti na čele s Jánom Cemperom. Celá akcia tak odštartovala pekne zostra. Zhruba dve stovky demonštrantov a stovku aktivistov museli od seba oddeľovať policajní ťažkoodenci. Bez ich zásahu by zrejme na námestí v Plzni došlo aj k masakru, pri ktorom by tiekla krv. Polícia však odviedla dobrú prácu a stretom zabránila.
     
    Aktivisti si so sebou priniesli transparenty s nápismi ako Nácka v Plzni nechceme, Ťahaj, nácko, z môjho ihriska, Násilie nie je riešenie a tak podobne. Antikonfliktný tím mal plné ruky práce s tým, aby aktivistov odviedol aspoň trochu ďalej od pravicových radikálov. O tých sa starali už zmienení policajní ťažkoodenci. Tí tvorili hrádzu medzi oboma znepriatelenými tábormi.
     
    Dvoch pravicových radikálov zadržali, keď sa púšťali do strkanice s antifašistami. Po tvrdom zákroku strážcov zákona skončili obaja radikáli na zemi.
     
    K účastníkom akcie sa prihovoril predseda DSSS Tomáš Vandas, ktorý nenechal suchú nitku na Európskej únii. Kritizoval predovšetkým azylovú politiku EÚ. Stačí sa vraj pozrieť do niektorých krajín západnej Európy, ako to tam vyzerá. Z tejto situácie podľa Vandasa existujú len dve cesty von. Buď prevezmú moc nacionalisti, ktorí túto otázku vyriešia, alebo musia súčasní politici všetkých nelegálnych utečencov deportovať. Predseda DSSS si v Plzni nebral servítky a označil utečencov za “parazitov”. Súčasných politikov členských štátov EÚ označil za “kolaborantov” a vyzval účastníkov akcie, aby pri obhajobe národných záujmov ťahali za jeden povraz.
     
    Tvrdo sa vymedzil aj proti Rómom. Dal jasne najavo, že príliš nechápe, prečo by sa mal stavať rómsky pamätník v Letoch. Vandas je presvedčený, že pamätníkov “cigánskej práce”, ako sám povedal, je v Českej republike už dosť. Jedným takým pamätníkom je podľa jeho názoru sídlisko Chanov na severe Čiech. Vandas sa tam vraj bol pozrieť a neveril vlastným očiam, čo všetko tam ľudia dokázali rozobrať a zdevastovať.
     
    Veľmi ostro sa oprel aj do “politických neziskových organizácií”. Politické neziskovky vraj nepomáhajú našim občanom, ale cudzím ľuďom. A finančne ich podporuje americký miliardár George Soros. Štát vraj svojich občanov dokonca prenasleduje, keď prezentujú niektoré zakazované symboly. „Myslíte ´hákáčov´, však áno,“ ozvalo sa ihneď z radov aktivistov. Týchto aktivistov Vandas označil za “sorosovcov”. „Fuj, Fuj, fuj,“ volali na oplátku na Vandasa aktivisti.
     
    Predseda DSSS tepal tiež do Českej televízie. Verejnoprávne médium obvinil, že šíri lži. A nakoniec si rýpol aj do Jana Cempera a jeho kolegov. „Som veľmi prekvapený, koľko feťákov sa na mňa prišlo pozrieť,“ uzavrel svoje vystúpenie.
     
    Je zaujímavé, že Vandas a po ňom aj ďalší rečníci hovorili k demonštrantom z pódia v podobe klasického britského autobusu.

    Obrtel sa zastal Rómov

    Slovo dostal aj bývalý vojenský lekár Marek Obrtel, ktorý sa preslávil okrem iného aj tým, že vrátil vyznamenanie, ktorá dostal za účasť v zahraničných misiách. Teraz vedie spolok známy pod názvom Národná domobrana. Hneď v úvode svojho prejavu Marek Obrtel Vandasovi oponoval.
     
    „Musím sa ohradiť proti tomu, čo tu zaznelo,“ uviedol lekár. Nesúhlasil s tým, ako sa Vandas pozerá na Rómov. V krajských pobočkách Národnej domobrany vraj pôsobia aj Rómovia a do činnosti organizácie sa vraj zapojili zo všetkých síl. Zatiaľ ide asi o dvadsať Rómov. Národná domobrana sa vraj snaží vychovávať spoluobčanov k vlastenectvu a obrane štátu.
     
     
    Vandasovi aj Obrtelovi medzi inými tlieskali aj členovia Národnej demokracie, ich počet by sa však dal spočítať na prstoch jednej ruky. Dorazila ich len hŕstka. Hlavného predstaviteľa Národnej demokracie Adama B. Bartoša nedávno odsúdili na podmienečný trest odňatia slobody. Keď sudkyňa vynášala svoj verdikt, konštatovala, že by stálo za úvahu celú Bartošovu stranu zakázať ako extrémistickú.
     
    Na britskom autobuse k demonštrantom prehovoril tiež člen plzenskej odnože Bloku proti islamizácii Roman Bakala, z ktorého úst zaznelo, že by sa nerád dožil toho, aby v Česku kandidovala do parlamentu nejaká islamská politická strana.
     
    Na akcii sa objavil tiež senior Oldřich Lukáš, ktorý preposielal svojim spoluobčanom dezinformačné e-maily. Na jeho počínanie upozornila Česká televízia, ktorú Lukáš obvinil zo šírenia “fake news” s tým, že je ČT vďačný za to, že na neho takto ukázala. „Myslíte, že už by sme nemali platiť koncesionárske poplatky?“ spýtal sa. „Áno,“ zahrmel mu v odpovedi dav.

    Náckovia, ťahajte, utečenci, vitajte

    Nemlčali však ani aktivisti na čele s Jánom Cemperom. „Náckovia, ťahajte, utečenci, vitajte, náckovia, ťahajte, utečenci, vitajte,“ volali aktivisti na odpoveď. „Čechy Čechom, Čechy Čechom,“ vrieskali na oplátku pravicoví radikáli. Okolo pol štvrtej popoludní začala atmosféra znovu značne hustnúť. „Nedaj náckom žiadnu šancu, nedaj náckom žiadnu šancu,“ nenechali sa zahanbiť ani aktivisti v prevolávaní hesiel.
     
    Slovo dostal aj Jan Dlouhý zo spolku Ľudia ľuďom, ktorý si rýpol do Jana Cempera. „Vítam tu rozvracačov všetkých rozvracačov Jána Cempera,“ volal z pódia. Potom sa dlho rozhovoril o tom, že ho neoprávnene držali v Psychiatrickej nemocnici v Dobřanoch.
     
    K slovu sa dostal aj poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Kecskés z Kotlebovej ĽSNS. Ani on nenechal suchú niť na Cemperovi a jeho kolegoch. Kritizoval súčasné spoločenské snahy o rodovú vyváženosť. Vie vraj ale, prečo sa to deje. Ján Kecskés nepochybuje, že za to môžu aktivisti z opačného tábora, ktorí podľa jeho slov nikdy poriadne nepracovali a žijú len z peňazí neziskových organizácií.
     
    Z jeho úst zaznelo tiež temné varovanie. Ak dôjde k vojne medzi Spojenými štátmi a Ruskom, o ktorej sa v poslednom čase toľko hovorí, určite sa nebude bojovať v USA. „Bojovať sa bude na Slovensku a v Čechách,“ burácal poslanec. Dostal za to potlesk. Jeho prejav vzbudil nemalú pozornosť.
     
    O rodovej vyváženosti prehovoril tiež Marek Obrtel, keď znovu dostal slovo. Dnes už sme vraj dospeli tak ďaleko, že si chlapci ani nemôžu byť istí, že sú chlapci, a dievčatká, že sú dievčatká.
     
    Po štvrtej hodine popoludní sa akcia pomaly chýlila ku koncu a demonštranti sa šikovali na pochod Plzňou. Ťažkoodenci do poslednej chvíle oddeľovali pravicových radikálov a aktivistov.
     
    - Reklama -