Rusko je nešťastné zo súčasného svetového poriadku, hovorí generál Pavel. A pokiaľ ide o NATO…

    0
    Petr Pavel (Autor: TASR)

    NATO podľa neho môže najlepšie odpovedať na ruské snaženie tým, že bude držať spolu a bude pracovať na zabezpečení odstrašujúcich vojenských kapacít.

    „Rusko je nešťastné zo súčasného svetového poriadku založeného na západnom type liberálnych demokracií a snaží sa ho zmeniť tak, aby sa viac zhodoval s jeho národným modelom spoločnosti,“ povedal Pavel. Podľa neho pritom voči NATO Rusko nevystupuje s klasickou vojenskou agresiou, ale zameriava sa na hybridné nástroje, predovšetkým na propagandu, ktorú šíri v klasických médiách aj na sociálnych sieťach.

    „Rusko sa snaží otriasť tým, ako spoločnosti na Západe vnímajú NATO, jeho ciele a činy,“ uviedol Pavel. „Robí to veľmi efektívne. Vzhľadom na to, že verejnosť je väčšinou zvyknutá vnímať správy prostredníctvom titulkov a skratiek, umelo vytvorené informácie sa môžu zdať pravdivé,“ dodal. Šíreniu dezinformácií nahráva podľa neho aj to, že západné spoločnosti sú na rozdiel od tej ruskej otvorené, takže obsah správ, ktoré verejnosť dostáva, sa nekontroluje.

    Z dlhodobého hľadiska sa však podľa Pavla ukazuje, že otvorená spoločnosť, aj keď je zraniteľnejšia, je pre ľudí lepším miestom pre život, lebo dbá na dodržiavanie princípov a hodnôt. NATO sa podľa neho musí tejto svojej výhody držať.

    Aliancia musí zároveň posilňovať svoju súdržnosť, ktorú sa Rusko podľa Pavla snaží narušiť. Musí tiež posilniť svoju spoločnú obranu, čo znamená aj dodržať záväzok všetkých členských štátov vydávať na obranu aspoň dve percentá HDP. „Našim protivníkom tým ukazujeme, že agresia by bola drahá a mala by malú pravdepodobnosť na úspech,“ povedal Pavel.

    Odstrašujúcim spôsobom podľa neho pôsobí aj posilnenie vojenskej prítomnosti Aliancie v Pobaltí a v čiernomorskom regióne. Pavel zároveň odmietol ruskú interpretáciu, že ide o agresívne kroky zamerané voči Moskve. „Keby Rusko neuskutočnilo inváziu do Podnesterska, do Gruzínska a na Ukrajinu, pričom vyhodilo z okna všetky medzinárodné normy, NATO by neposilnilo svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom a južnom krídle,” povedal.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -