Liberáli žiadajú zastaviť obchod medzi NDS a súkromníkom pri výkupe pozemkov pre diaľnicu D4

    0
    Anna Zemanová (Autor: TASR)

    “Chcem zdôrazniť, že pod rúškom ochrany prírody a nevyhnutných dopravných riešení sa dáva dokopy jeden obrovský miliónový biznis,” uviedla na piatkovej tlačovej konferencii poslankyňa Anna Zemanová. Ide pritom o rovnakú firmu, ktorá už v minulosti za časť pozemkov pri rakúskych hraniciach dostala päť miliónov eur, podľa pripravovanej zmluvy by mala čoskoro dostať v rámci ďalšieho výkupu ďalších sedem miliónov eur.

    “A to za pozemky, z ktorých väčšina sa nemala podľa pôvodných plánov pre diaľnicu vykupovať,” zdôraznila Zemanová, ktorá zároveň upozorňuje aj na nezrovnalosti v znaleckých posudkoch. Kým jeden podľa nej hovoril o cene okolo štyroch eur za meter štvorcový, v kúpnej zmluve sa objavil ďalší s cenou 33 eur za meter štvorcový.

    Liberáli taktiež upozorňujú, že podpísanie kúpnej zmluvy sa pripravuje v čase, keď stále prebieha vyšetrovanie. Vlani v lete mali totiž podať na generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z viacerých trestných činov. “Porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, podozrenie z podvodu a z konania organizovanej skupiny. A zároveň sme vtedy vyzvali ministra dopravy, aby za takéto konanie odvolal riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti,” skonštatoval poslanec Miroslav Ivan.

    Dôvodom podľa neho bolo, že NDS výkup pozemkov realizovala napriek tomu, že v územnom rozhodnutí sú určené iné plochy na kompenzáciu. “Aj keď bola pred finálnym krokom vyvlastnenia pozemkov za cenu necelých päť eur za legitímne plochy, návrh na vyvlastnenie stiahla a vykúpila inú pôdu za cenu viac ako 20 eur za meter štvorcový, teda za štvornásobne vyššiu cenu a to takú, ktorá nie je súčasťou územného rozhodnutia pre diaľnicu D4 z roku 2014,” doplnil Ivan.

    Strana preto naďalej považuje konanie diaľničnej spoločnosti za škandalózne, pričom poukazuje aj na prepojenia súkromnej firmy na vládnu stranu Most-Híd a jej ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa.

    - Reklama -