Islamské krajiny označili rohinskú krízu v Mjanmarsku za etnické čistky

    0
    Rohingovia utekajú z Mjanmarska do Bangladéša. (Autor: TASR)

    OIC vydala v nedeľu večer spoločné vyhlásenie na záver konferencie v Bangladéši o viac než 700.000 Rohingoch, ktorí ušli zo svojich domovov v dôsledku etnicky motivovaných násilností páchaných mjanmarskou armádou a radikálnymi budhistami.

    Vo vyhlásení sa uvádza, že organizácia bude pokračovať v práci na pôde OSN a ďalších svetových organizácií v súvislosti s porušovaním práv, ktoré sa deje v Mjanmarsku. OIC zopakovala predchádzajúce medzinárodné vyhlásenia, podľa ktorých sa v Mjanmarsku dejú etnické čistky.

    Bangladéšsky minister zahraničných vecí Abú Hasan Mahmúd Alí uviedol, že delegáti konferencie vyjadrili solidaritu s jeho krajinou “tvárou v tvár veľkému prílevu Rohingov a jeho humanitárnym a bezpečnostným dôsledkom”.

    Repatriácia Rohingov z Bangladéša sa podľa pôvodných plánov mala začať už v januári tohto roku. Tento termín sa však nepodarilo dodržať, keďže celý proces nebol dostatočne pripravený. Plánovaný návrat utečencov komplikuje aj zlá infraštruktúra a obavy o bezpečnosť Rohingov po návrate do vlasti.

    V utečeneckých táboroch v pohraničí sa zdržiava vyše 700.000 Rohingov. Ich životné podmienky sú veľmi zlé. Miestne úrady sa navyše obávajú, že počas približujúceho sa obdobia dažďov v táboroch vypuknú epidémie.

    - Reklama -