Nikdy som nezažil, aby bola britská vláda bola taká blbá. Putin ich prevalcuje, lebo je šikovný, hovorí šéf Britských listov

    0
    Theresa Mayová a Vladimir Putin (Autor: TASR)
    „To, čo sa v tejto kríze ukázalo, a to isté platí aj pre Českú republiku, je naozaj veľmi blbé. Je to tak, keď skrátka máte nekvalitných politikov, ktorí nie sú schopní riešiť krízu,“ odpovedal šéfredaktor Britských listov Čulík na otázku moderátora Kartousa, ako vníma súčasný vzťah medzi Veľkou Britániou, Ruskom a zasahovaním EÚ a USA do problému, ktorý vznikol otravou Sergeja Skripaľa.
     
    Je to tak, ak máme prezidenta, ktorý klame, či máme v Británii ministra zahraničia Borisa Johnsona, ktorý sa tam dostal iba preto, že sa Mayová bála, že keby nemal nejakú funkciu, tak bude pokrikovať a podkopávať jej moc niekde zo zálohy aj napriek tomu, že pri brexite klamal, až sa práši, uviedol Čulík.
     
    „Ak je reč o Spojených štátoch, tam dokonca prezident nazve bývalého šéfa FBI ´Slimeball´, teda guľa hnusu. Áno, aj to je prezidentský jazyk,“ pripomenul Čulík a dodal, že prezident Zeman zase vyložene klame o utečencoch. „Keď potom nastane kríza, tak je veľký problém, že títo ľudia nevyzerajú ako Masaryk,“ dodal.
     
    Veľký problém vidí Čulík v tom, že stále viac vidíme nedôveryhodných ľudí vo vysokých politických funkciách. „Navyše majú strašne nízku kvalitu. Nikdy som nezažil, aby aj britská vláda bola taká blbá. Ak existuje kríza britských a ruských vzťahov, tak Putin ich úplne prevalcuje, lebo ten je múdry, nech si o jeho vražednej politike myslíme čokoľvek,“ je si istý šéfredaktor, podľa ktorého možno demokracia nefunguje, pretože ľudia, ktorí sa v Británii dostali v súčasnosti k moci, sú skutočne nekvalitní.
     
    Kartous neskôr poukázal na to, že vo vzťahu medzi Ruskom, Európou, Spojenými štátmi a Veľkou Britániou je v afére so Skripaľom skutočne ťažké zorientovať sa, kde je faktická podstata. „No, faktická podstata bola, že existuje chemické britské vojenské laboratórium vzdialené zhruba desať kilometrov od miesta, kde sa to stalo, a jeho riaditeľ potvrdil, že sa použil skutočne Novičok,“ pripomenul šéfredaktor s tým, že to, mimochodom, potvrdila aj medzinárodná organizácia pre boj proti chemickým zbraniam.
     
    Ďalej však podľa jeho slov nasledoval iba zmätok. „Hlavne sa to začalo tým, že Johnson nemeckej televízii uviedol, že mu riaditeľ toho laboratória vo Veľkej Británii osobne povedal, že to vyrobili v Rusku. Riaditeľ to vyvrátil, takže si to Johnson zase vymyslel,“ povedal s tým, že v tejto kauze je veľa tvrdení a nedokázaných vecí a jediným faktom je, že skutočne otrávení boli, a to na britskej pôde, a že Rusko má históriu podpory vraždenia ľudí chemickými zbraňami.
     
    Je preto vraj potrebné mať na zreteli, že Putin má históriu agresivity voči Západu a vníma ho ako slabú a zdegenerovanú civilizáciu. „Myslí si skrátka, že si môže robiť, čo chce, a zámerne chce so Západom zlé vzťahy. Možno môže mať skutočne politiku konfrontácie, že sa mu národ zjednotí, keď bude stále vytvárať predstavy nebezpečenstva,“ domnieva sa Čulík, ktorý pripomenul aj Orbána, ktorý podľa neho absolútne lživým televíznym vysielaním vytvoril takú hrôzu medzi Maďarmi, že zaňho nakoniec hlasovali.
     
    Celý rozhovor TU
     
    „A to nie sme teraz ďaleko od Českej republiky, kde ľudia okolo Zemana, Babiša a Okamuru robia v podstate to isté, lebo si uvedomili, že ďaleko jednoduchšie, ako riešiť zložité problémy s exekúciami, čo je úplne šokujúca záležitosť, to neriešia, ale radšej vyvolávajú nenávisť voči EÚ, utečencom alebo moslimom,“ uzavrel s tým, že bohužiaľ, najfantastickejšie a najdesivejšie je, že im na to ľudia skáču.
     
    - Reklama -